Continuen sortint a la llum nous detalls de la nefasta gestió del Govern del PP gairebé dues setmanes després que la dana arrasés desenes de pobles del País Valencià. Segons ha revelat aquest dilluns ‘elDiario’, el missatge d’alerta massiu per avisar la població valenciana del risc que corria podria haver-se enviat a les 18 hores de la tarda, però finalment va enviar-se passades les vuit del vespre, quan ja hi havia desenes de víctimes i persones desaparegudes, així com milers de danys materials. El mitjà digital ha pogut confirmar que l’empresa subcontractada per a gestionar el 112 va rebre l’avís que s’enviaria una alarma a tots els mòbils poc després de les sis de la tarda, però els dubtes i la inoperància de la consellera de Justícia i Interior responsable de la coordinació d’Emergències, Salomé Pradas, així com l’absència del president Carlos Mazón, van endarrerir més de dues hores l’enviament massiu de l’alerta.
Fonts de l’empresa Ilunion IT Services, que gestiona el sistema de trucades d’emergència al 112, asseguren a ‘elDiario’ que el responsable de l’operativa del 112 va rebre l’avís que s’enviaria una alerta pel temporal a les 18:10 hores de la tarda. Així mateix, també se’l va notificar que s’instaria els ciutadans a seguir les instruccions que es donarien a través de la televisió pública À Punt. Malgrat això, és de sobres conegut que l’alerta no va arribar als mòbils dels valencians fins passades les vuit del vespre, i que a les 19:15 de la tarda els tècnics d’emergències ja instaven a la consellera a fer servir el sistema d’alertes ES-Alert.
Les noves informacions revelades per ‘elDiario’ confirmen, doncs, que a les sis de la tarda del 29 d’octubre, les persones presents a la reunió del Cecopi ja sabien que el barranc de Poio havia crescut de forma desmesurada, amb un cabal d’aigua que multiplicava per quatre el del riu Ebre, i que la presa de Forata corria perill de desbordament. El diari assegura que la informació obtinguda apunta que la decisió de no enviar l’alerta massiva va ser política i no pas tècnica, ja que l’empresa subcontractada per a gestionar el 112 ja sabia a les sis de la tarda que s’enviaria l’avís. La Conselleria de Justícia i Interior, que ha estat contactada pel mitjà, ha rebutjat fer cap comentari; d’altra banda, però, fonts del Ministeri espanyol de Transició Ecològica han confirmat al diari que a les sis de la tarda el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, també va posar sobre la taula la possibilitat de fer servir el sistema ES-Alert.
Aquests nous detalls sobre la gestió de la fatídica dana posen de manifest, una vegada més, les mentides del Govern de Carlos Mazón, i especialment les de la consellera Pradas, qui havia assegurat a À Punt que desconeixia l’existència del sistema d’alertes, i que no va saber com funciinava fins a les vuit del vespre. Les informacions i els àudios, però, mostren que a les sis de la tarda ja es debatia la possibilitat d’alertar la població amb missatges massius, i que a les 19:15 es continuava debatint sobre l’enviament dels SMS.
Cal recordar que Pradas va convocar a les 15 de la tarda per a les 17 la reunió del Cecopi, la qual Mazón ni tan sols va dignar-se a seguir a distància perquè va prioritzar un dinar personal amb la periodista Maribel Vilaplana, a qui presumptament volia oferir la direcció d’À Punt. La reunió va arrencar sense el president, que estava il·localitzable, però amb la consellera Pradas i la delegada del Govern al País Valencià, Pilar Bernabé, així com amb els responsables dels serveis d’emergències i altres institucions que seguien la reunió de forma telemàtica.
Durant la reunió va discutir-se la possibilitat d’enviar una alerta massiva als mòbils dels valencians i valencianes a través del sistema ES-Alert, un suggeriment fet per part dels tècnics d’emergències. No obstant això, àudios de la reunió revelen que la responsable màxima de la coordinació d’Emergències, la consellera Pradas no era capaç de prendre cap decisió, i que intentava contactar amb el president sense èxit. A les 18 de la tarda, el 112 ja rebia 2.000 trucades i acumulava una espera de 4 minuts. Finalment, a les 18:45 Mazón va respondre la trucada de Pradas, però no va arribar a la reunió fins a les 19:30 hores de la tarda; per si això no fos prou, es va perdre un temps valuosíssim pels valencians i valencianes, perquè els tècnics van haver de posar Mazón al cas de la situació, fet que va endarrerir encara més la presa de decisions i l’enviament de l’alerta. De fet, a les 19:30 es va decidir que s’enviaria l’alerta, però l’arribada de Mazón va retardar-ho.