La secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, ha avisat que la proposició de llei que ha registrat el PSOE aquest dilluns de reforma de la llei del ‘només sí és sí’ implica un “retrocés” i és un “retorn al Codi Penal de ‘la Manada’ que tants problemes i revictimització ha suposat”. En una atenció als mitjans aquesta tarda, Rodríguez ha lamentat que la decisió dels socialistes situa el moviment feminista en un “moment delicat” i ha expressat “preocupació” i “tristesa”.
Rodríguez ha argumentat que situar la violència i la intimidació en el tipus bàsic de l’agressió sexual al Codi Penal implica que el focus tornarà a situar-se en els mitjans emprats en lloc del consentiment. El Ministeri d’Igualtat proposava que la violència i la intimidació s’introduïssin com a agreujants i defensava deixar-ho fora del tipus bàsic. Rodríguez ha afirmat que Igualtat continuarà treballant per “preservar el model del consentiment” i ha assegurat que tractarà d’arribar a un acord amb el PSOE.
La delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha defensat que introduir la violència o intimidació com a agreujant sí que preservaria el model del consentiment, però fer-ho com ho fa el PSOE -creant un subtipus agreujat del tipus bàsic- és tornar al model anterior. “Ens sorprèn que compartint el diagnòstic que cap reforma penal servirà per evitar aquestes indesitjades rebaixes de penes i havent-hi fins a sis propostes diferents d’Igualtat que preservaven el model del consentiment, s’hagi optat per una que suposa el retorn al Codi Penal de ‘la Manada’ i que coincideix amb la del PP”, ha dit Rodríguez.
La secretària d’Estat d’Igualtat ha descartat que aquesta qüestió pugui implicar un trencament de la coalició i ha defensat que justament aquests debats fan que sigui necessari que el Ministeri d’Igualtat continuï treballant. “Farem tot el que sigui necessari per poder arribar a un acord que preservi el consentiment. Crec que avui més que mai hem d’estar aquí”, ha afirmat.
Rosell ha advertit, d’altra banda, que la reforma del PSOE pot obrir la porta a més revisions a la baixa de penes. El fet que la proposta dels socialistes inclogui la disposició addicional cinquena podria interpretar-se com una desautorització dels jutges que han considerat fins ara que ja es podia aplicar per molt que la llei del ‘només sí és sí’ no l’inclogués. A diferència del PSOE, des del Ministeri d’Igualtat s’insisteix que el problema no és de les penes sinó de la interpretació que ha fet la judicatura de la norma.