El cuiner menorquí Pau Sintes ha guanyat el primer premi dels European Young Chef Awards organitzats per l’Institut Internacional de Gastronomia, Art i Turisme. Ho ha fet presentant al concurs un plat vegetarià a base d’albergínia, incorporant-hi el fonoll marí, tàperes, rovells d’ou, formatge de Maó i formatge. Amb aquesta recepta, Sintes va voler mostrar la possibilitat de fer un bon plat vegetarià amb productes locals de l’illa de Menorca. Es tracta d’una interpretació de la recepta tradicional menorquina coneguda com a albergínies plenes o barquetes d’albergínia.
El certamen es va celebrar a la ciutat noruega de Trondheim els passats 11 i 12 de novembre i hi han participat nou cuiners més com a finalistes del concurs. Entre aquests hi havia també el català Raúl Gisbert, d’Arenys de Munt, que va guanyar el premi de Millor Cuiner Jove de Catalunya 2022.
El segon lloc ha estat per la cuinera eslovena Špela Kuhel i el tercer en la classificació ha estat el noruec Ivar Follinglo Moe. Pau Sintes, que ja havia estat reconegut amb el premi Jove Xef Menorquí 2022, va estudiar el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques de Barcelona (CETT). Al seu equip hi han participat com a mentors els cuiners menorquins Sílvia Anglada i Toni Tarragó. El jove alaiorenc de 21 anys va voler “reivindicar que els joves cuiners tinguin formació i siguin valorats com es mereixen” i va dir que se sentia “superorgullós” de representar Menorca a europa.
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, l’ha volgut felicitar públicament.
Enhorabona, @sintes08, per aquest premi a millor xef jove europeu!
És un orgull per a Menorca i per a les Balears tenir una persona com tu, que situa la gastronomia illenca en el paronama culinari internacional.
Gràcies per la teva tasca 👏https://t.co/5RIH6JNgqG
— Francina Armengol (@F_Armengol) November 12, 2022