Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

El Memorial Democràtic i l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià difondran la memòria republicana i l’antifranquisme

|

- Publicitat -

El Memorial Democràtic i l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià s’han unit per difondre i impulsar la memòria democràtica, centrant-se en l’etapa republicana i la lluita antifranquista. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i l’abat del Monestir de Poblet, Octavi Vilà, han firmat aquest divendres a la tarda un conveni, amb vigència per quatre anys perquè les dues institucions treballin conjuntament en aquest àmbit.

Publicitat

Ubasart ha reivindicat la memòria democràtica com un “antídot” davant de “les derives de la dreta radical”, que qüestiona “les bases dels drets humans”. La primera acció prevista es fixarà en la resistència antifeixista del Front Nacional de Catalunya durant la Segona Guerra Mundial.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha justificat la col·laboració amb l’Arxiu per “treballar conjuntament” alguns materials que es custodien a Poblet. A finals d’any, es farà un col·loqui aprofitant els fons de Jaume Cornudella i Josep Munté, dos dirigents del Front Nacional de Catalunya (FNC). L’organització a l’exili va estar vinculada a la “resistència antinazi” a la zona de la Catalunya Nord, segons ha explicat el director del Memorial.

La consellera ha destacat que el Memorial Democràtic es fixa en el període que es comprèn entre 1931 i 1980, des de la Segona República i fins després de la transició. En aquest sentit, Ubasart, ha posat de manifest la importància de “reivindicar” la memòria republicana, la lluita antifranquista i el paper del Govern de la Generalitat a l’exili.

Amb aquest acord, es volen impulsar “actes de sensibilització, de difusió i de recerca de memòria democràtica”, ha comentat la responsable de Justícia. Alguns d’ells giraran al voltant de la figura de Josep Tarradellas, recuperant els arxius del president o de personatges propers a ell com el periodista Carles Sentís. També s’utilitzaran altres fons com el del montblanquí Antoni Andreu Abelló, fundador del FNC o els documents de Miquel Mateu, que va ostentar diversos càrrecs en empreses i a la Falange Espanyola durant el franquisme.

Per tal de definir les línies a seguir, es constituirà una comissió amb dos representants de cadascuna de les institucions. Abans de signar el conveni, la consellera i l’abat han visitat el Monestir de Poblet i l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià que alberga documents relacionats amb la Segona República, la Guerra Civil, l’exili i la transició.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut