Les filles de Felipe VI, la princesa Elionor i la infanta Sofia, pasaran tot el mes de juliol als Estats Units. Així ho ha anunciat la Casa Real, que ha explicat que -com l’any passat- gaudiran d’un campament nord-americà amb altres infants d’arreu del món per a millorar el seu nivell d’anglès. “Ha estat molt divertit. Hem fet molt d’esport i hem conegut nens d’altres països. Hem fet tennis, gimnàstica, vela…”, deia Elionor als periodistes després de l’experiència de l’estiu passat.
Una situació que contrasta amb la de milers de famílies catalanes que no es poden permetre enviar els fills a un casal d’estiu. Recentment, de fet, l’Ajuntament de Barcelona va ser molt criticat després d’anunciar que 3.852 famílies a les quals s’havia concedit una ajuda econòmica perquè els seus fills poguessin anar a casals d’estiu no gaudirien de la beca per manca de recursos municipals. Malgrat que el consistori de la capital catalana va reaccionar als retrets d’entitats i AMPAS dient que ampliaria mig milió d’euros la partida destinada als campaments d’estiu i així becaria tots els menors que s’havien quedat, provisionalment, sense l’ajuda malgrat complir amb els requisits fixats, està clar que l’estiu de les nenes del monarca espanyol serà molt diferent al seu.
De fet, la Síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha criticat avui que l’Ajuntament redueixi les setmanes de casal d’estiu a infants amb necessitats específiques de suport educatiu. Després de rebre queixes de tres famílies, Vilà ha denunciat que es tracta d’un “greuge discriminatori” i ha demanat a la tinença de Drets Socials informació sobre aquesta decisió. La primera queixa és d’una família a la qual han concedit totes les setmanes sol·licitades a una de les filles i només tres a l’altra. La segona denúncia és d’una ciutadana que, malgrat demanar quatre setmanes de casal, el seu fill només en podrà gaudir de tres. El tercer cas es tracta d’una família a la qual s’ha notificat que, malgrat el seu fill va fer quatre setmanes de casal l’any passat, aquest estiu només en podrà fer dues. Segons Vilà, en el primer cas, el consistori va argumentar la decisió en el fet que només s’ofereixen tres setmanes als infants amb necessitats específiques de suport educatiu. L’Ajuntament va respondre a la queixa de la segona ciutadana que durant la quarta setmana haurien de tenir un vetllador, cosa que també van notificar en el tercer cas. En aquest darrer, el consistori també va argumentar, segons ha explicat la Síndica, que el funcionament del casal és en blocs de quinzenes sense possibilitat de desglossar la facturació i que l’infant hi pugui anar la tercera setmana, cosa que suposava que només pogués fer dues setmanes de casal.