Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

El Loop Barcelona es presenta al Reial Cercle Artístic

L'exposició 'Produir, produir, produï(t)' presenta les obres d'onze artistes vinculats a la ciutat que reflexionen sobre el cos com a producte i alhora subjecte de producció artística

|

- Publicitat -

La 16a edició del festival de videoart Loop Barcelona ha arrencat aquest dilluns amb l’exposició Produir, produir, produï(t), una panoràmica de la creació actual d’artistes vinculats a la ciutat que es podrà veure al Reial Cercle Artístic fins el 21 de novembre. La mostra està comissariada per la directora artística del Loop, Carolina Ciuti, i Xavier Acarín, i presenta obres de Serafín Álvarez, Marion Balac, Paco Chanivet, Fito Conesa, Ariadna Guiteras, Mercedes Mangrané, Momu&Noes, Gabriel Pericàs, Sol Prado, Mario Santamaría i Helena Vinent. Seguint la temàtica de l’edició d’enguany, que busca reflexionar sobre el concepte de producció artística i cultural, l’exposició mostra obres que tracten el cos com a producte i de la mateixa manera com a subjecte que produeix.

Publicitat

L’exposició és una col·laboració del Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals Hangar, amb el que el festival i el Reial Cercle Artístic donen visibilitat a propostes d’artistes que s’han format o viuen a Barcelona. Com Ariadna Guiteras, que presenta un vídeo de la documentació d’una performance que va tenir lloc a Terrassa l’any 2017. “A l’espai es pot veure una pantalla a sobre d’un bidó d’aigua que formava part d’una de les peces d’aquesta performance”, ha explicat a l’ACN l’artista visual.

El vídeo com a unió de disciplines

A l’exposició es poden veure múltiples vídeos en diferents formats, així com una instal·lació que reuneix vídeos en suport mòbil i dues pintures o una escultura que va rodant. Aquest dilluns, dia de la inauguració, també hi ha hagut dues perfomances. “El mitjà ja no és el centre, allò important per transmetre un missatge és el procés de creació, i aquí dialoguen mitjans i disciplines diferents”, ha dit a l’ACN Carolina Ciuti, comissària de l’exposició És per això que a partir de les arts visuals, i el vídeo en particular, “s’obren” a altres disciplines com l’escultura, la pintura o la performance. Així és rellevant com la pintura de Magrané conjuga amb les pantalles de mòbil amb vídeos del seu costat. D’aquesta manera s’esdevé una total coordinació estètica entre les obres presentades.

Al parer de Ciuti, l’exposició Produir, produir, produï(t) resumeix els dos objectius del festival Loop: posar en valor la creació local i reflexionar sobre el procés de producció. I malgrat reuneix artistes amb trajectòries molt dispars, totes les obres escollides permeten reflexionar sobre la relació entre el cos i les noves tecnologies, el subjecte i Internet. Aquest és el primera any que la curadora argentina organitza el Loop, abraçant la filosofia descrita en aquest paràgraf.

“Preguntar-nos què vol dir produir, i reflexionar sobre la noció de cos com a entitat que produeix però que a la vegada està produïda”, ha explicat Ciuti. “Vivim en un món de completa acceleració, i com a subjectes som productors d’informació, d’imatges, dades, però a la vegada som produïts per aquestes mateixes dades, informacions o imatges”, ha aclarit la directora artística del festival.

La inauguració en si mateixa va ser una esdeveniment social de primer ordre. Els habituals del món de l’art. En aquest sentit, s’hi van poder trobar a artistes de la talla d’Estela Ortiz i Pablo del Pozo, a més dels citats amb obra a l’exposició. En l’apartat de comissaris, cal destacar la presència de Caterina Almirall o Claudia Elias, en una festa que reflexava la qualitat artística de l’encontre.

Un 65% dels col·laboradors del festival de videoart Loop són de Barcelona i 70 espais tenen seu a la ciutat o l’àrea metropolitana. El Loop s’allargarà fins el fins el 22 de novembre a llocs com el Mercat de les Flors, la Fundació Miró, l’Arts Santa Mònica, el Museu d’Història de Catalunya, el MNAC, l’Espai AnGram o el MACBA.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut