La detenció de Ponsatí en el seu retorn a Catalunya després d’exiliar-se fugint de la repressió penal espanyola continua portant cua. L’advocat de l’eurodiputada de Junts, Gonzalo Boye, ha presentat un escrit contra la detenció de l’eurodiputada al jutjat d’instrucció número 4 de Barcelona on exposa que la detenció no complia amb la legalitat perquè no s’havia obtingut cap suplicatori del Parlament Europeu, a la vegada que li demana que elevi el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
L’escrit que Boye ha presentat demana la nul·litat de la desestimació de l’habeas corpus, que és el mecanisme que protegeix contra les detencions arbitràries i que durant la detenció van presentar, però que el tribunal va rebutjar. A la vegada, l’advocat exposa que l’arrest de Ponsatí vulnerava els seus drets fonamentals com a eurodiputada, a més de ser “il·legal” perquè no s’havia obtingut cap suplicatori del Parlament Europeu. Per tot plegat, l’advocat també demana al jutjat que elevi el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb la presentació de tres qüestions prejudicials.
Amb tot, Boye pretén que els jutges de Luxemburg responguin si es pot denegar un procediment legal previst (com l’habeas corpus) al·legant que una altra autoritat judicial “manifestament incompetent havia ordenat la detenció de la persona privada de llibertat”. L’objectiu final és que el mateix TJUE es pronunciï sobre la competència del Suprem per jutjar eurodiputats i, finalment, sobre si el dret europeu s’oposa a la vigència d’una ordre de detenció d’una eurodiputada si no hi ha autorització prèvia de l’Eurocambra.