El Govern vol que la Diada de l’11-S sigui “una primera resposta” a la sentència de l’1-O, en cas de condemna. Així ho ha explicat la portaveu, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, aquest dimarts al migdia, la primera del nou curs polític. La consellera de Presidència ha asseverat que el Govern està “concentrat” i “centrant el màxim d’esforços” en la confecció i aprovació dels pressupostos per al 2020. A més, ha apuntat que properament s’obrirà la roda de contactes amb els diversos grups parlamentaris per debatre la proposta, així com el treball bilateral entre Economia i la resta de departaments. D’altra banda, Budó també ha “celebrat l’esforç” de JxCat i ERC per treballar per la unitat estratègica i donar una resposta conjunta a les sentències.
La consellera de Presidència ha constatat la voluntat del president, Quim Torra, de reprendre la iniciativa política, a les portes de la Diada, la sentència del judici i una possible reactivació d’euroordres contra els exiliats. En aquest sentit, Budó ha remarcat que el Govern aposta perquè la “gran mobilització” de l’Onze de Setembre sigui “una primera resposta” a qualsevol sentència que no sigui l’absolutòria.
Amb contundència, Budó ha descartat les eleccions com a reacció a una possible condemna contra els presos polítics: “Cap escenari fa pensar que una resposta a la sentència sigui una convocatòria electoral”. En contra, la consellera ha reafirmat la “voluntat” del Govern -i, en particular del seu vicepresident, Pere Aragonès- d’aprovar els comptes del 2020. L’executiu vol obrir “immediatament” la roda de contactes amb els grups.
“Confrontació” amb l’Estat
Budó també ha explicat que Torra ha exposat al Consell Executiu d’aquest matí el pla que va exposar a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada, on va afirmar que “no hi cap altre camí que la confrontació democràtica”. La consellera ha apuntat que, pel Govern, “confrontació democràtica” vol dir afrontar “políticament” un problema polític, no cedir davant la “repressió” i no acceptar cap sentència condemnatòria.
A més, ha assegurat que aquesta voluntat és “compatible” amb el diàleg, alhora que ha donat “màxim suport” a la tesi esbossada per Torra. De fet, Budó ha afegit que la conferència del president del 5 de setembre a Madrid anirà en aquesta mateixa línia.
Budó assegura que va deixar de “participar activament” en el Consell per la República en ser consellera
La consellera de Presidència i portaveu del Govern, d’altra banda, ha assegurat que quan va ser nomenada consellera va deixar de “participar activament” com a membre del Consell per la República que dirigeix Carles Puigdemont des de Waterloo. Ho ha explicat en la roda de premsa després del Consell Executiu, en resposta a les preguntes del diputat del PSC-Units al Parlament, Ferran Pedret, sobre si Budó va vulnerar la Llei de Compatibilitat que afecta els membres del Govern.
Budó ha defensat que “no hi ha cap incompatibilitat entre una activitat política en una entitat sense cap ànim de lucre amb ser consellera”, després de transcendir que va ser membre de l’òrgan presidit per Puigdemont i membre de l’Executiu català alhora des del 25 de març fins al 19 de juliol. “No obstant això jo sempre vaig manifestar que vaig deixar de participar activament com a membre del Consell per la República en el moment en què vaig ser nomenada consellera i el relleu s’ha fet efectiu el mes de juliol quan hi ha hagut l’entrada dels nous membres en el Consell i això s’ha fet, com no podria ser de cap altra manera, de comú acord amb el president Puigdemont”, ha concretat.
Preguntada per si compareixerà al Parlament per explicar la despesa del Govern en publicitat institucional, tal com han sol·licitat el PSC i els comuns, ha recordat que la difusió de la Generalitat no correspon al departament de Presidència, que ella no ho farà però sí un altre càrrec de la Generalitat i que CatECP “ja ha manifestat la seva voluntat de corregir aquest error”.