El Govern proposa que els nous estats sorgits dins de la Unió Europea puguin continuar formant-ne part “sense disrupció de la seva pertinença actual”. Aquesta és una de les qüestions que estableix el Llibre Blanc del Pla Europa que el Govern ha aprovat aquest dimarts amb la voluntat “d’afirmar la presència i la influència de Catalunya a Europa”. El Govern planteja, així, la necessitat que la Unió Europea “impulsi ampliacions internes” sense “modificar les seves fronteres exteriors”. En aquest sentit, el pla aprovat pel Govern proposa desenvolupar una “estratègia de contactes internacionals” per tal de fer possible aquesta opció, així com “reflexionar” el “concepte d’ampliació interna”.
El text aposta per “consolidar la dimensió democràtica i l’espai polític” a la Unió Europea. Per exemple, enfortint el paper de l’Eurocambra, promovent l’elecció directa del president de la Comissió Europea o reduint el nombre d’eurocomissaris. També defensa que cal “millorar el control democràtic” de les institucions europees, “assegurar i reforçar el respecte als valors, drets i llibertats” de la Unió, “impulsar la participació dels ens subestatals” o “afavorir la consolidació d’un mercat únic” i de la Unió Econòmica i Bancària.
Pel que fa a la dimensió social, aposta per “assegurar la sostenibilitat social” i anar cap a “una economia verda, circular i digital”. També considera necessari “defensar el desplegament de l’economia del benestar”, “adoptar un pressupost suficient per fer front als reptes europeus i globals” i “enfortir la cohesió social, econòmica i territorial” a la Unió Europea.
Sobre la relació que ha de tenir la Unió Europea amb tercers països, el document aprovat pel Govern aposta per “una dotació ambiciosa de la política exterior i de veïnatge de la Unió Europea”, per “optimitzar els recursos en la gestió de la política migratòria” i per “fer de la Unió Europea un referent en la promoció dels drets humans, el suport a la democràcia i la construcció de la pau en l’escena internacional”.