El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va afirmar que s’està ultimant la posada en marxa de la finestreta única a la pagesia per aquest mes de maig i estudia la renda bàsica al sector. Així ho va dir ahir després de trobar-se amb Unió Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Plataforma Pagesa a la seu del departament, a Barcelona. El conseller precisava que estan “testant els usuaris per veure si realment és útil” o cal fer alguna modificació. La reunió va servir per “passar comptes” dels compromisos adquirits en el ple monogràfic del març al Parlament. En aquest sentit, va reconèixer que un 10% dels 142 punts no s’han començat, com ara el canvi de nom del departament.
El titular d’Acció Climàtica explicava que la nova designació “no s’ha pogut fer, ni iniciar” per l’avançament electoral i s’ha emplaçat a la següent legislatura, tot recordant que “hi ha el compromís de fer-ho”.
A la reunió amb les organitzacions agràries, la novena des de les mobilitzacions del sector al febrer, es va avaluar el punt en què es troben els compromisos pactats i Mascort va detallar que 41 ja s’han fet i 87 s’estan fent i posava d’exemple la possibilitat d’impulsar una renda bàsica per a la pagesia de petites i mitjanes explotacions. Segons va precisar, la setmana vinent hi ha una trobada “amb la unitat del Govern que estudiava la renda bàsica universal i el departament per començar a donar-hi forma”.
A la vegada, el conseller va concretar que “s’està complint” amb els calendaris de pagaments dels ajuts. Mascort va explicar que les subvencions per la sequera dels herbacis es destinaran 11 milions d’euros; vuit als farratges, afegint dos milions per arribar a tothom i uns 16 milions d’euros a la vinya. Tanmateix, el responsable d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Urbana va subratllar que faltarà abonar l’última part de la PAC, un 10%, perquè “el ministeri ha d’enviar els preus, el topall final pressupostari” a les comunitats. També va recordar que l’executiu català ha ampliat el pressupost en 70 milions per “donar cobertura” al camp.
Tot plegat, resumia Mascort, es tracta d’un exercici de “transparència” per conèixer la situació actual i perquè “no passi que d’aquí a 10 anys encara hi hagi punts pendents de resoldre, començar o acabar”.