Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El Govern s’oposa a la proposta de Montero de “població ajustada”, però l’estudiarà

|

- Publicitat -

El Govern ha afirmat aquest divendres a la tarda que la proposta de càlcul de població ajustada que ha enviat la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, a les comunitats autònomes de règim comú “no soluciona l’infrafinançament ni el dèficit fiscal”.

Publicitat

Fonts del Departament d’Economia i Hisenda, destaquen que el model actual de finançament està “esgotat” i afegeixen que el concepte de població ajustada “no s’ajusten a la realitat de Catalunya”. En aquest sentit, assenyalen que cal tenir en compte el percentatge real de població de Catalunya sobre el conjunt de l’Estat i la paritat del poder adquisitiu i el cost de vida i dels serveis públics. En qualsevol cas, Economia i Hisenda assegura que estudiarà el document.

“El Govern estudiarà la proposta perquè sempre ha dit que vetllarà per tot allò en què hi hagi en joc interessos dels catalans”, indiquen fonts de la conselleria dirigida per Jaume Giró, que han confirmat que la Generalitat ja disposa de la proposta de la titular d’Hisenda del Gobierno.

La població ajustada determina el repartiment dels recursos en funció de les circumstàncies demogràfiques, socials o territorials. L’enviament del document marca l’inici del debat de fons sobre els criteris que regiran el nou model de finançament que l’executiu espanyol vol acordar en els pròxims mesos.

El document planteja que les variables de sanitat i educació tinguin un major pes en el càlcul del repartiment i també introdueix canvis en les variables correctives de caràcter geogràfic i demogràfic com la dispersió o la despoblació. El nou model de població ajustada planteja incrementar el pes de la despesa sanitària en la ponderació, que passaria de representar el 38% a representar el 40-45% de les variables poblacionals.

L’indicador actual divideix les edats en set trams en què s’apliquen uns coeficients que reflecteixen els costs de la sanitat en funció de l’edat dels beneficiaris. La nova proposta implica passar a 20 grups d’edat la qual cosa permet “precisar molt més el cost real sanitari”.

L’executiu espanyol assegura en una nota que un cop enviat el document s’obrirà un “diàleg multilateral” que suposarà “un canvi respecte a reformes de models anteriors”. Ara, segons Hisenda, el document “rebrà aportacions i observacions de tots els territoris” a partir d’ara i al llarg del mes de gener.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut