El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, afirma que l’informe del Consell d’Europa conclou que “el 25% indiscriminat” en castellà a l’escola “contravé” un tractat internacional com és la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries signada per l’estat espanyol. En una entrevista a RAC1, el conseller ha afegit que el govern espanyol ha de tenir “molt present” aquest pronunciament del comitè d’experts i ha admès que “ajuda que les coses s’encarrilin i vagin en la bona direcció”. Segons Vila, l’informe dels experts del Consell d’Europa “ajuda a fer entendre que la idea del 25% indiscriminat és una mala idea que no agrada a ningú”.
Segons el conseller de Política Lingüística, l’informe dona “una sèrie de línies” que són importants a prendre en consideració. Una de les conclusions que extreu de l’informe és que les comunitats autònomes tendeixen a fer la seva feina per protegir les anomenades llengües regionals però que, en canvi, des de l’administració de l’Estat “es compleix menys”.
Vila ha posat en valor que la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries forma part de l’ordenament jurídic de l’estat espanyol perquè és un tractat internacional. I, per tant, el govern espanyol ha de tenir en compte “l’alerta” del Consell d’Europa. Segons Vila, l’informe avisa que si s’adopta una normativa que imposa aquesta obligació indiscriminada de percentatges contravindria un tractat signat per l’estat espanyol.
El Consell d’Europa veu com “una gran preocupació” la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena el 25% de classes en castellà a l’escola si una família ho demana. L’organisme considera que aquestes decisions són “incompatibles” amb compromisos ratificats per l’Estat en virtut del tractat i demana a les autoritats espanyoles que prenguin “totes les mesures necessàries” per posar remei la situació.