Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El Govern planta cara al TSJC: recorre la suspensió del decret que blinda el català a l’escola

L'escrit argumenta que la norma no suposa un dany real i efectiu a l'alumnat, ni tampoc la marginació del castellà

|

- Publicitat -

El Govern de la Generalitat en funcions no s’ha quedat de braços plegats davant l’últim atac que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dur a terme contra el català a l’escola i el sistema d’immersió lingüística. La setmana passada, atenent les peticions de l’entitat espanyolista i catalanòfoba ‘Assemblea per a una Escola Bilingüe’, el tribunal va suspendre cautelarment el decret aprovat el maig pel Parlament que blindava l’ús del català a l’escola, amb l’argument que la normativa “podia marginar el castellà a l’escola”. Ara, l’executiu català ha presentat un recurs contra aquesta suspensió, tal com la consellera d’Educació en funcions, Anna Simó, va assegurar que farien, en ser el decret “implecable” d’acord amb la normativa i el consens polític i social

Publicitat

En l’escrit, l’executiu català exposa arguments que són evidents, com ara que no hi ha motius per dictar mesures cautelars perquè el decret no suposa un dany real i efectiu a l’alumnat. Així, el Govern recorda al TSJC que l’adopció de mesures cautelars ha de ser especialment restrictiva a l’hora de suspendre disposicions de caràcter general, com la norma impugnada, que desplega normes plenament vigents com la Llei d’Educació de Catalunya, el Decret Llei 6/2022 o la Llei 8/2022.

Amb tot, el Govern està plenament convençut de la legalitat del Decret 91/2024 i, en aquest sentit, assegura que la suspensió cautelar no suposa cap problema respecte a la revisió dels projectes lingüístics dels centres. Es tracta, segons diuen, d’un procediment recollit al Decret Llei 6/2022 i que el Departament d’Educació continuarà duent a terme, tal com queda reflectit als documents de gestió de centre que contenen les instruccions pedagògiques d’inici del curs 2024-2025.

Et pot interessar  Junts i ERC reclamen al Govern "aturar" la decisió de relegar la literatura catalana a assignatura optativa al Batxillerat

Per últim, l’executiu també es manifesta contrari a la suspensió cautelar del decret sencer quan, en tot cas, considera que les mesures cautelars s’haguessin pogut limitar als articles on el tribunal apreciés vulneracions de drets.

El decret de règim lingüístic aprovat al Parlament el passat mes de maig és la via que el Govern va trobar per tal d’esquivar la imposició judicial del 25% de classes en castellà, la qual va en contra de l’històric sistema d’immersió lingüística a l’educació a Catalunya.La normativa de l’executiu estableix el català com a llengua “normalment emprada com a vehicular” i d’aprenentatge del sistema educatiu i en l’acollida dels alumnes nouvinguts.

L’objectiu del decret és, precisament, protegir l’escola pública catalana dels atacs de la judicatura i, en aquest sentit, dota el sistema educatiu d’un instrument jurídic que desenvolupa els principis de la Llei d’educació de Catalunya (LEC), la qual desplega el règim lingüístic derivat de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, i determina el règim lingüístic del sistema educatiu. La finalitat última és garantir a tota la població escolar el compliment del deure i l’exercici del dret de conèixer amb suficiència oral i escrita el català i el castellà i, al mateix temps, avançar cap a la normalització lingüística del català.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut