Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

El Govern homenatja Pau Casals als EUA en el 50è aniversari del seu discurs a les Nacions Unides

|

- Publicitat -

La Delegació del Govern als EUA ha homenatjat la matinada passada –hora catalana– el cèlebre músic Pau Casals en el 50è aniversari del seu discurs a les Nacions Unides. La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, afirma que “la visió i la lluita” del compositor per la pau i la democràcia “connecta” amb l’agenda del Govern i afirma que “només amb més democràcia es pot resoldre el conflicte polític” amb Espanya. La vídua del músic, Marta Casals, opina que Pau Casals viuria avui amb “incertesa” la situació política per la irrupció arreu d’ideologies “equivocades”. L’efemèride coincideix també amb el 60è aniversari del concert que Casals va oferir a la Casa Blanca, convidat pel president John F. Kennedy.

Publicitat

Durant l’acte d’homenatge, el violoncel·lista Amit Peled ha ofert un concert amb el violoncel del mateix Pau Casals, un Goffriller de 1733. Aquest era un dels concerts d’homenatge que ha programat el Govern per homenatjar enguany el músic a Barcelona, Ginebra, Girona, i ara també a Washington i a Ciutat de Mèxic.

 

Més enllà del seu cèlebre discurs a ales Nacions Unides, de reivindicació de la nació català, al llarg de la seva trajectòria Pau Casals va ser nominat al Premi Nobel de la Pau i guardonat amb la Medalla Presidencial de la Llibertat dels Estats Units i amb la Medalla de la Pau de les Nacions Unides.

 

“Avui estaria content per les coses que s’han arreglat, però molt amoïnat pel que no està tant be. El món, desgraciadament, no triga gaire en tornar a la incertesa i a les ideologies equivocades”, ha explicat la vídua de Casals, Marta Casals, durant els actes d’homenatge als EUA.

Et pot interessar  EFEMÈRIDE | Tal dia com avui Pau Casals pronuncia el seu històric discurs a l'ONU "I'm a Catalan"

 

En la seva intervenció, la consellera Alsina ha recordat “l’excepció” que va fer Pau Casals el 13 de novembre de 1961 acceptant la invitació del president John F. Kennedy de tocar a la Casa Blanca, després de molt temps en silenci: “Veia en Kennedy un president que lluita i posa en valor els valors de la llibertat i la democràcia”.

 

A l’acte també hi han participat el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, el delegat del Govern als EUA, Isidre Sala, i Edward Lengel, antic historiador en cap de la White House Historical Association.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut