El govern espanyol finalment ha complert i ha publicat oficialment l’índex de referència dels preus del lloguer amb la delimitació de l’àrea tensionada, no sense abans haver fet la murga i haver rebutjat la petició que Catalunya tingui un índex propi, tot i ser l’única regió que el sol·licita. L’índex recull els 140 municipis catalans que s’havien declarat àrea tensionada, que són precisament els que absorbeixen el 80% de la ciutadania; a la vegada, el document recull els criteris que fixa el topall dels lloguers. La mesura entrarà en vigor a partir d’aquest dissabte només a Catalunya, que continua sent l’única regió que ha demanat la seva aplicació.
Els criteris estableixen que els nous contractes que se signin o la seva renovació no podran apujar la mensualitat. En el cas que el propietari sigui un gran tenidor, és a dir, que concentri més de cinc pisos en una àrea tensionada o més de 10 fora d’aquesta zona, si l’índex apunta a un import inferior, el preu del lloguer no podrà superar-lo. D’altra banda, els pisos que no hagin estat llogats en els últims cinc anys hauran de sortir al mercat d’acord amb el preu que determini l’índex a la zona.
El Ministeri d’Habitatge havia de publicar el passat dimarts l’índex de referència, en acabar el període de consulta pública, però l‘executiu espanyol va informar que ho endarreria per resoldre els dubtes de ciutadans i institucions i fixava la publicació al BOE a partir d’aquest divendres. Aquest dijous, el ministeri ja va avançar que apareixeria al BOE en denegar les sis al·legacions presentades.
El retard en la publicació d’aquest índex no va agradar gens als col·lectius de defensa del dret a l’habitatge. El Sindicat de Llogateres va acusar el PSOE de retardar la publicació intencionadament per beneficiar la patronal immobiliària.