Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

El govern d’Andorra exigirà saber català als ‘youtubers’ i ‘streamers’ espanyols per a renovar la residència

Els creadors de contingut en castellà hauran d'acreditar l'A2 de català en un termini de cinc anys

|

- Publicitat -

Els creadors de contingut en espanyol, ‘youtubers’ i ‘streamers’ que resideixen a Andorra hauran de demostrar un mínim nivell de català, la llengua oficial del país. El Govern d’Andorra ha reculat en la seva decisió de deixar els creadors de contingut exempts d’acreditar el domini de la llengua, tal com recollia inicialment la recentment aprovada llei lingüística. Un acord entre la majoria dels partits, però, ha aconseguit modificar la norma perquè tots els estrangers estiguin obligats a comptar amb un nivell de català mínim en un termini de cinc anys, segons ha avançat Rac1.

Publicitat

En un principi, la llei lingüística estipulava que, per tal de renovar el permís de residència, els estrangers haurien d’acreditar un nivell A2 de català, ja que és l’idioma oficial del país. La mesura va aixecar polseguera i polèmica, especialment en l’àmbit dels creadors de contingut: molts d’ells van carregar contra la norma i la llengua, qualificant la mesura fins i tot de “dictadura”.

Aleshores, el cap de Govern, Xavier Espot, es va fer enrere, i va explicitar que l’obligatorietat del català serà només per a persones que treballen de cara al públic, per tal de garantir que els andorrans i andorranes puguin expressar-se mínimament en català. De fet, Espot va matisar que els ‘youtubers’ són residents passius perquè no fan activitats lucratives al país, sinó que només hi tenen la seu fiscal i la casa.

Ara, però, la llei lingüística torna al seu redactat original, fent extensa a tots els estrangers l’obligatorietat de conèixer i dominar mínimament el català per aconseguir el permís de residència o la seva renovació. No obstant això, la mesura no estarà plenament vigent fins al 2029. 

Et pot interessar  S'obre la convocatòria de subvencions per a audiollibres en català i occità
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut