Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

El govern confirma que els ciutadans dels Països Catalans som cada dia dins d’Espanya més pobres

Cada català perd 305 euros amb l’actual model de finançament, segons els càlculs del Govern

|

- Publicitat -

Espanya incompleix la seva constitució per evitar presentar un nou model de finanáment

Publicitat

Catalunya torna a ser una de les comunitats autònomes que més impostos paga, però de les que menys rep, segons l’anàlisi de la conselleria d’Economia de les dades de liquidació del model de finançament publicades pel Ministeri d’Hisenda. En concret, Catalunya és la tercera autonomia que més impostos paga -3.153 euros per càpita- però és la desena en recursos, amb 2.848 euros/càpita. Això implica que, amb el model de finançament actual, cada català perd 305 euros l’any. Si es té en compte el cost de la vida a Catalunya, que és més elevat que en altres comunitats, la diferència s’eixampla més, amb una pèrdua de 595 euros per persona. De fet, amb aquest càlcul, Catalunya passa a ser la penúltima comunitat en recursos, amb 2.558 euros/càpita.

Segons els comptador de l’espoli premeditat als Països Catalans ens han robat els dirigents espanyols més de 160.000MEUR des del dia de la proclamació de la independència no implementada, 2101 dies més pobres

Consulteu aquest comptador que us ofereix La República i que podeu repartit pes les xarxes socials, expliqueu a tothom aquest espoli premeditat de tota la classe política espanyola

“Les dades demostren que Catalunya torna a ser perjudicada per un model injust i caduc, ja que els catalans paguen molt per sobre de la mitjana i, en canvi, reben per sota de la mitjana”, ha lamentat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas.

La responsable d’Economia de la Generalitat ha recordat que el model “s’hauria d’haver revisat ja el 2014” però “cap govern espanyol, ni del PP ni del PSOE, l’ha volgut tocar”.

Et pot interessar  L'espoli i el dèficit fiscal encareixen el cost de criar un infant a Catalunya: augmenta un 15% des del 2022

 

D’acord amb les dades de liquidació, Catalunya va aportar gairebé un 17,7% més d’ingressos que la mitjana de comunitats autònomes, mentre que la redistribució posterior la va fer quedar un 2,1% per sota de la mitjana.

 

La posició de Catalunya empitjora encara més si es té en compte l’impacte del cost de la vida, estant un 12,1% per sota de la mitjana dels territoris del règim comú de finançament, on no hi ha les comunitats forals.

 

Madrid és la comunitat que més impostos paga, amb 3.769 euros per càpita, l’onzena en recursos (2.834 euros/càpita), i la quinzena si es té en compte el cost de la vida a la comunitat (2.412 euros/càpita).

 

La segona que més contribueix al sistema és Balears, amb 3.248 euros per càpita, sent després novena en recursos (2.910 euros/càpita) i desena si es té en compte el cost de la vida (2.867 euros/càpita).

 

Segons aquests resultats, la comunitat autònoma que més recursos rep per càpita és Cantàbria, amb 3.632 euros per habitant, que és la cinquena que més contribueix, i també la cinquena si es té en compte el cost de la vida. La segueixen Extremadura (3.422 euros per persona) i Castella-i-Lleó, amb 3.411.

 

La consellera Mas ha destacat que, més enllà de “l’infrafinançament” que mostren aquestes dades, Catalunya pateix una “inexecució reiterada d’inversions” per part de l’Estat. “Al 2021, l’Estat només va invertir el 36% del que va pressupostar a Catalunya. I l’Estat va ajornar ‘sine die’ la publicació de les dades del 2022, que estaven programades pel 30 de maig”, ha recordat.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut