La sequera va l’alça. El Govern ha anunciat que dimarts ampliarà les restriccions d’aigua en els àmbits Darnius-Boadella i Ter-Llobregat, el més poblat de Catalunya que abasta entre d’altres, l’àrea metropolitana de Barcelona. Així doncs, hi haurà afectació per als usos agrícoles, ramaders, industrials i recreatius, però no afectarà l’aigua de boca.
En declaracions a Catalunya Ràdio, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que amb l’entrada en alerta d’aquests dos nous àmbits, ara ja hi haurà 26 comarques en alerta i 550 municipis, amb un total de població afectada de 6,7 milions de persones. “La ciutadania no ho notarà, no hi haurà talls d’aigua”, ha apuntat Jordà.
La declaració d’alerta implica la reducció de l’ús de l’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per als industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i per a altres usos recreatius (5%).
Un hivern més plujós
Jordà ha afirmat que se celebrarà una comissió interdepartamental aquest dimarts per informar el Govern i que després el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) firmi l’alerta per sequera en aquests dos àmbits. També ha apuntat que es preveu que aquest hivern plogui més del que és habitual, però ha advertit que, encara que acabés passant, les eventuals precipitacions no “salvarien de la sequera”.
Per això, ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans, que aquest estiu han augmentat 11 litres d’aigua el consum diari. De mitjana, cada persona utilitza 130 litres d’aigua al dia a Catalunya.
Jordà vol començar aviat la prova de l’eòlica flotant
La titular d’Acció Climàtica ha insistit en la prova pilot del parc eòlic marí a l’Empordà i ha indicat que estan esperant que el govern espanyol els doni resposta. En qualsevol cas, espera que la puguin començar de manera immediata. Jordà ha afirmat que l’energia eòlica és necessària i que canviarà el paisatge. La consellera ha assenyalat que, tot i que el Govern aposta per parcs petits, també se’n necessitaran “més grans”.
Pel que fa a l’ampliació de l’aeroport del Prat, que va quedar aturada, Jordà ha demanat que, si es torna a posar sobre la taula, es faci “bé” i “buscant grans consensos”. La consellera creu que una eventual ampliació s’ha de poder plantejar, però amb “debat” i ha lamentat que la manera en què es va fer aquell projecte no podia conduir “enlloc”.
Sobre els resultats de la COP27, Jordà ha reivindicat el paper de les regions i subestats en cimeres com aquesta i ha lamentat que a Sharm al-Sheikh s’hagi avançat “molt poc” per assumir compromisos davant de l’emergència climàtica.