La sèrie ‘La casa de papel’ ha estat un fenomen mundial i, gran part del seu èxit, es deu a una trama en que els personatges desafien un sistema caspós i corrupte: el de l’Estat espanyol. La recent estrena de la tercera temporada, de fet, ha tingut una acollida espectacular per l’acció trepidant dels capítols en què la banda d’atracadors entra al Banc d’Espanya.
Un edifici que, en la realitat, s’ubica a ‘Nuevos Ministerios’ (Madrid), on hi ha els ministeris de Foment i Treball, Migracions i Seguretat Social, i Transició Ecològica i on s’ha gravat part de la sèrie de manera gratuïta. Segons va avançar Servimedia, doncs, la productora Vancouver no va haver de pagar ni un sol euro al Gobierno per usar part de les instal·lacions i el Ministeri de Foment ha servit durant 12 dies de set de rodatge. Concretament, durant set caps de setmana (per no entorpir la feina dels funcionaris) entre gener i juliol d’aquest 2019.
Des del Gobierno, asseguren que “l’ús dels espais autoritzats pel rodatge no ha suposat cap cost per al Ministeri” i que l’empresa encarregada d’aquest assumeix “totes les despeses que es puguin derivar de l’esmentada activitat o de l’adequació del recinte, així com la responsabilitat laboral dels seus treballadors, o l’esmena de qualsevol desperfecte que pogués ocasionar-se durant el rodatge”, que ha estat “supervisat en tot moment” pel Ministeri. L’autorització concedida -signada pel director general d’Organització i Inspecció per delegació del ministre en funcions amb un informe favorable de l’Advocacia de l’Estat- permet que la productora pugui gravar fins a un màxim de 15 caps de setmanes i encara està prevista la presa d’imatges addicionals des de l’edifici d’un altre dels ministeris del complex.
Pràctica habitual
Que a ‘La casa de papel’ li hagi sortit gratis gravar en edificis públics no és una excepció. Des de ‘Spain Film Comission’ no s’estableix cap taxa per defecte pels rodatges en edificis públics i aquests es regulen “a cada territori del país de manera diferent”, igual que “els terminis de concessió, els procediments i els valors també difereixen depenent del tipus de producció audiovisual”.
Sánchez i Netflix
En el seu recent discurs d’investidura, el candidat i president del Gobierno en funcions, Pedro Sánchez, va criticar la plataforma que difon ‘La casa de papel’, Netflix, encara que sense arribar a citar-la. En concret, va dir que (tal com s’havia publicat dies abans, en relació a les seves dues filials espanyoles) “una coneguda plataforma digital va pagar a Espanya 3.146 euros en concepte d’Impost de Societats”. “No és l’única. Això no només és insostenible, sinó que atempta contra els més elementals principis de responsabilitat i de justícia fiscal”, va assegurar.