Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El genocidi lingüístic continua al País Valencià: entra en vigor la polèmica llei de “llibertat educativa” que margina el valencià

|

- Publicitat -

La polèmica llei sobre “llibertat educativa” que l’únic que fa és marginar i arraconar encara més el valencià a l’educació ha entrat en vigor. La tarda del passat dijous, el PP i l’extrema dreta de Vox van fer valdre la seva majoria absoluta per aprovar la polèmica norma que acaba amb el plurilingüisme desplegat per l’anterior govern del Botànic. La llei, que ha estat àmpliament criticada per la comunitat educativa valenciana, permet que els alumnes dels territoris considerats catellanoparlants del País Valencià puguin obviar i eliminar el valencià de totes les matèries, és a dir, que només siguin educats en castellà i, per tant, desconeguin l’altre idioma oficial de la regió.

Publicitat

La polèmica llei va aprovar-se a les Corts Valencianes el passat dijous, mentre a fora centenars de persones es manifestaven en contra d’aquest nou atac a la diversitat lingüística. La concentració de protesta contra l’aprovació i entrada en vigor de la llei va reunir entitats com ara la Federació de Mares i Pares d’Alumnes (FAMPA) de València, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (Decidim), Escola Valenciana, el Sindicat de Treballadores i Treballadors del País Valencià (STEPV), Acció Cultural del País Valencià o Plataforma per la Llengua, amb professors, alumnes i societat civil; així com el Partit Socialista del País Valencià i Compromís.

Malgrat la forta oposició, el PP i l’extrema dreta de Vox van ignorar els clams de la societat i van tirar endavant amb el seu genocidi lingüístic. Tampoc no van molestar-se a llegir l’informe elaborat per la Universitat de València, el qual considera la norma “innecessària, discriminatòria i recessiva, que trenca el consens conformat al voltant de la LUEV al llarg de quaranta anys” i que “constitueix un clar retrocés quant a l’ordenament de l’educació plurilingüe”. 

Et pot interessar  Sánchez promet des del País Valencià "tots els recursos que calguin" per a la reconstrucció i trobar els desapareguts

L’informe també exposa que la llei “parteix de dues premisses errònies”: d’una banda, considera que el valencià és una llengua normalitzada que “conviu harmònicament amb el castellà en una situació de bilingüisme simètric”, fet que, senzillament, és mentida, sobretot tenint en compte les dades sobre l’ús social del valencià. La segona premissa errònia de la qual parteix la llei és creure que en l’àmbit educatiu, “com a conseqüència de l’ordenament legal vigent, la llei de plurilingüisme de 2018, amb el model d’organització plurilingüe PEPLI, s’ha discriminat els castellanoparlants”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut