Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

El franquisme se segueix colant per les esquerdes

|

- Publicitat -

Que allò personal és polític és una evidència que avui dia poc s’atreveixen a rebatre. Tot i això, sempre queda un reducte de resistència contra les obvietats més irrefutables. Un gran exemple d’aquesta realitat el personifica Rafael Herranz, alcalde del PP a la localitat de Zarzalejo (Madrid). Un dels seus regidors, Manuel de Dompablo Cortés, exhibeix una fotografia seva on apareix amb un davantal amb l’estampat de l’àliga de San Juan, principal símbol de la dictadura franquista.

Publicitat

Després d’haver rebut queixes a través de dues instàncies per part de l’anterior regidor i actual membre de l’oposició, Martín Rodrigo González, Herranz es va limitar a dir que era quelcom de “caràcter privat”. Aquesta resposta es va repetir exactament igual quan una veïna del poble va presentar un escrit on també es queixava i sol·licitava que “davant la sensibilitat dels veïns d’aquest poble i en el seu nom se l’insta a eliminar-la”.

Rodrigo es va assabentar de la imatge que Dompablo tenia al seu perfil de Whatsapp quan l’estiu passat va voler contactar-hi per un assumpte de l’Ajuntament. “Qualsevol interacció a través d’aquest canal de missatgeria instantània, sigui amb el veïnatge o proveïdors o amb persones vinculades a la gestió del nostre Ajuntament, han de patir el malestar que pogués generar aquesta exaltació d’un símbol d’una dictadura contrària al nostre actual Estat de Dret”, va manifestar.

També va apuntar que aquest tipus de símbols “són contraris a la Constitució espanyola, ofenen les víctimes d’aquesta dictadura i plantegen una contradicció greu entre la jura que aquest càrrec electe ha fet d’aquesta Constitució i l’exaltació d’un símbol autoritari i antidemocràtic”.

Però aquest pensament no és compartit per l’alcalde del poble. Davant la creixent polèmica va manifestar una opinió totalment contrària a la de Rodrigo. “El que un membre d’aquesta Corporació pugui exhibir al seu perfil de WhatsApp i al telèfon personal és de caràcter estrictament privat, per la qual cosa, en aplicació de l’art. 35.6 de la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica, no incorre en infracció o acte punitiu”, expressa a les cartes de resposta a les queixes.

“Ni des d’aquesta Alcaldia ni des d’aquesta Entitat Local que presideixo es considera que s’ha de realitzar cap actuació que suposi la intervenció en l’àmbit personal i privat de cap dels membres d’aquesta Corporació”, afegeix Herranz.

L’equip del diari La Marea va voler contactar amb el regidor i l’alcalde en qüestió per aprofundir més en els fets, però avui encara no han obtingut cap mena de resposta, ni per part de l’Ajuntament ni del Partit Popular de Madrid. Subratllen que tampoc han aconseguit contactar amb la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica i conclouen la investigació assenyalant que “la peça amb la simbologia franquista que lluïa l’edil es troba a la venda a diverses botigues en línia de parafernàlia nazi i feixista, encara avui legal a Espanya”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí