Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

El fracàs espanyol amb la Cimera pel Clima

|

- Publicitat -

La COP25 aprova un document final on només es reclama als països “més ambició climàtica” per reduir les emissions

Publicitat

La Cimera pel Clima (COP25) de Madrid ha evitat el fracàs ‘in extremis’ i ha tancat un acord de mínims amb dos dies de retard. La COP25 ha aprovat un documental final on només es reclama als països “més ambició climàtica” per reduir els gasos d’efecte hivernacle a partir del 2020, deixant per més endavant nous compromisos per a la descarbonització i el descens de les emissions de CO2. Un pacte molt ‘light’ que salva els compromisos de París, però que queda lluny de les expectatives generades al llarg d’aquestes dues setmanes de conferències. El quòrum final dels 200 països es distancia molt de les peticions plantejades per la societat civil i la comunitat científica davant l’emergència climàtica. “La COP25 respon amb apatia el clamor mundial per mesures urgents”, afirma Oxfam Internacional. “És inadmissible que les empreses contaminants hagin imposat el seus interessos a la COP de Madrid”, ha lamentat Greenpeace.

“Una COP25 inacceptable”

“La por de les grans corporacions a veure afectats els seus negocis lucratius ha evitat un acord multilateral que abordés de forma decidida l’emergència climàtica”, ha criticat l’organització ecologista en un dur comunicat. “Durant la COP25 s’ha tancat literalment la porta a la ciència i a les exigències de la societat civil que reclamaven solucions urgents i ambicioses”, ha insistit Greenpeace, que ha acusat els negociadors de mostrar “poc o nul interès” a arribar compromisos per reduir les emissions i així aconseguir l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5ºC. “Els governs s’han de replantejar totalment com han actuat perquè finalment aquesta COP ha estat totalment inacceptable”, ha manifestat la directora de Greenpeace International, Jennifer Morgan.

“Es preveia una COP tècnica però ha estat més aviat política i hem vist com els grups de pressió dels sectors més contaminants han torpedinat contínuament les negociacions”, ha continuat Morgan, que ha assenyalat directament els representants de Brasil i de l’Aràbia Saudita. “Habilitats per una presidència xilena irresponsablement dèbil s’han dedicat a vendre el seu model de tràfic d’emissions, emportant-ser per endavant les advertències científiques i els crits de la societat civil”, ha carregat la directora de Greenpeace International. Una sensació d’indignació també compartida per una altra organització com Oxfam Internacional. “Els països més pobres mantenen una lluita a contrarellotge per la seva supervivència i molts governs es mantenen amb una total passivitat”, ha valorat amb estupefacció Chema Vera, director general interí d’Oxfam.

Et pot interessar  VIDEO | Puigdemont colla Sánchez: l'avisa que no li "renovaran la confiança" si "persisteix l'estratègia que pretén enfonsar" Catalunya

“En comptes de comprometre’s a retallades d’emissions més ambicioses, s’emboliquen en discussions tècniques”, ha criticat Vera. “En aquests moments és crucial que la ciutadania de tot el món pressioni els governs per tal que siguin més ambiciosos i concrets amb l’acord de París”, ha reivindicat el director general interí d’Oxfam. El document final de la COP25 –titulat “Xile – Madrid Temps per a l’Acció”- demana a les parts signants augmentar la seva “ambició climàtica” en matèria d’emissions per a l’any 2020, recalca “la necessitat urgent de mantenir l’augment de la temperatura mitjana global molt per sota dels 2ºC” i parla de “realitzar els esforços necessaris per limitar l’augment a 1,5ºC”. D’aquesta manera, els països s’han obligat a presentar uns compromisos nacionals de reducció d’emissions “a l’alça” abans de la COP26 de Glasgow.

Brasil cedeix “per respecte” davant Tuvalu i Belize

Llavors la ONU podrà elaborar un informe on es detallarà finalment quines nacions estan complint l’acord de París i quines no. Pel que a les negociacions sobre “pèrdues i danys”, el compromís de l’acord final també és bastant “indolent” i posposa de nou –aquest cas al 2020- la dotació de pressupost per al Fons Verd que ha de permetre als països més vulnerables afrontar la crisi climàtica. Un altre dels punts de conflicte –que ha estat a punt de fer trontollar el document final- ha estat l’oposició del Brasil a un article sobre el paper dels oceans i els ecosistemes costaners. El país sud-americà ha acabat cedint de matinada i acceptant l’esmena “per respecte” a Tuvalu i Belize.

Greta Thunberg: “Mai ens rendirem”

Finalment, el text de la COP25 també es fa ressò de la protesta juvenil i la cimera paral·lela celebrada a Madrid. “Som conscients dels esforços i les preocupacions de la societat civil, en particular del jovent i dels pobles indígenes, per cridar a una acció climàtica global, urgent i ambiciosa”, apunta el document final de la COP25. L’activista Greta Thunberg, una de les estrelles involuntàries de la Cimera de Madrid, ja ha expressat la seva decepció amb la COP25. “La ciència és clara, però la ciència s’està ignorant. Passi el que passi mai ens rendirem. Això només acaba de començar”, ha piulat Thunberg dins un tren a través d’Alemanya i de camí cap a casa seva.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí