Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El fiscal general de l’estat demanarà processar Puigdemont i Junqueras per desordres públics agreujats

|

- Publicitat -

El fiscal general de l’estat espanyol, Álvaro García, ha avalat que els 4 fiscals de la Sala del Tribunal Suprem demanin al jutge Pablo Llarena que modifiqui la seva última interlocutòria i processi a Puigdemont i Junqueras per un delicte de desordres públics agreujats, l’últim inclòs en la reforma del Codi Penal i que tanta polèmica va aixecar, en criminalitzar la protesta i els moviments dissidents. Així, els fiscals del Suprem tenen llum verda per recórrer la interlocutòria de Llarena, demanant que es persegueixi els polítics independentistes per malversació i desordres públics, en lloc de desobediència i malversació agreujada, com ha fet el jutge, segons ha avançat El Español.

Publicitat

Llarena va modificar les ordres de detenció nacionals i internacionals contra Puigdemont arran de l’entrada en vigor del nou Codi Penal espanyol, reformat després d’un pacte entre el govern espanyol i Esquerra Republicana. El jutge va eliminar el delicte de sedició de la interlocutòria, ja que s’ha derogat, i, en canvi, manté el processament de Puigdemont pels delictes de desobediència i malversació agreujada, delicte que ha interpretat com li ha anat millor per tal de demanar la pena màxima de 12 anys de presó. Ara, la Fiscalia vol que també es persegueixi Puigdemont pel delicte de desordres públics agreujats, el qual comporta una pena de presó i entre 3 i 5 anys d’inhabilitació. En el cas de Junqueras, a qui la Fiscalia vol atribuir els mateixos delictes, els 13 anys d’inhabilitació es mantindrien i, en el millor dels casos, la condemna es rebaixaria 2 anys.

Les peticions de la Fiscalia poden xocar frontalment contra els plantejaments de Llarena, que va rebutjar processar els líders independentistes per desordres públics agreujats perquè el delicte no existia en el moment dels fets. En el moment d’emetre la nova interlocutòria contra Puigdemont i la resta de polítics exiliats, Llarena va lamentar que la derogació de la sedició suposava un “context proper a la despenalització” dels fets ocorreguts durant el 2017.

Et pot interessar  VIDEO | Godàs insta la nova executiva d'ERC a "preservar la cohesió i la unitat de partit" i a "fer possible el debat intern"
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut