La fiscalia de Barcelona ha demanat l’arxivament de la causa oberta a la revista satírica ‘El Jueves’ per les suposades injúries en acudits sobre el consum de cocaïna per part dels ‘piolins’, protagonistes dels actes violents de l’1-O.
En l’escrit que ha remès al Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona, el fiscal creu que “el contingut de la publicació no depassa l’àmbit de la més pura ficció” de manera que “considera que és no idoni per comprometre la dignitat i el prestigi del Cos Nacional de Policia”.
La magistrada instructora considera que els textos i les il·lustracions van comportar “una ofensa i una falta de respecte als membres dels Cos de la Policia Nacional sense sustentar-se en cap tipus de base fàctica”. El cas ha estat investigat per aquest jutjat arran d’una denúncia de la Unitat d’Investigació Tecnològica de la Direcció General de la Policia espanyola després que el 4 d’octubre del 2017, tres dies després de l’actuació policial contra els votants del referèndum de l’1-O, la revista va publicar que a Catalunya s’havien acabat les existències de cocaïna per la massiva presència d’agents als ports de Barcelona i Tarragona, així com en hotels.
El fiscal ha pillado el chiste.https://t.co/XdX7Bl0pdh
— Guille Martínez-Vela (@guillemarvel) 6 de novembre de 2018
L’article satíric es va publicar primer en edició digital i després en format físic a l’octubre de 2017 i incloïa una imatge d’una mà que manipulava una substància en pols de color blanc amb un carnet de la Policia Nacional i en el text s’afirmava: “Després de les seves actuacions de diumenge passat, impedint votacions a cop de porra net, els antiavalots han acabat amb tota la cocaïna de Catalunya” a més de “els càrtels colombians han advertit que són incapaços d’abastir tanta demanda”. També es simulaven declaracions dels agents allotjats en vaixells al port, el conegut com a vaixell de ‘Piolín’, que demanaven “uns grams per passar l’estona” i en l’article en paper s’adjuntava una caricatura en el mateix sentit.
El director de la revista, Guille Martínez-Vela, i el subdirector i també director de la web, Joan Ferrús, van assenyalar que l’article s’emmarca en una revista satírica, que fa humor sobre quasi tot, i en una secció de notícies falses, sense cap voluntat d’enganyar, ja que els lectors coneixen la intencionalitat de la publicació.
En el seu escrit, avançat pel diari El Mundo i al qual ha tingut accés l’ACN, la fiscalia remarca que “la insinuació feta per la publicació sobre el consum de drogues per funcionaris policials en l’exercici de les seves funcions sense existir cap base fàctica que ho faci sospitar és objectivament ofensiva, tant per a ells com per al cos policial a què pertanyen i per això la conducta dels autors de la informació podria ser constitutiva d’un delicte d’injúries a cossos i forces de seguretat “. No obstant això, recorda que “en aquest tipus de delictes es valora la concurrència entre el dret fonamental a la llibertat d’expressió i a la llibertat artística i el dret a l’honor de les persones”.
Per això, detalla que la revista i la seva pàgina web “és una publicació de caràcter satíric en el qual es tracten els esdeveniments més importants que són objecte d’un seguiment seriós per altres mitjans de forma humorística i sarcàstica sense arribar a pretendre que les informacions que apareixen siguin reals. És a dir, no es pot donar la mateixa rellevància a una informació sobre la suposada drogoaddicció d’uns funcionaris policials publicada en un mitjà d’informació general que en una publicació de contingut humorístic i satíric. De fet, en la secció en què es publica la notícia, anomenada The Thursday News, es publiquen altres informacions referides a un partit polític, a polítics coneguts de diferents partits i fins i tot a un futbolista famós amb contingut humorístic i sense cap pretensió de veracitat”.
“És lògic pensar, tractant-se d’una publicació humorística, que els articles que es denuncien han ofès als agents al·ludits i a tot el cos al qual pertanyen. No obstant això, entenem que la intenció de divertir els lectors o visitants de la pàgina que pretenien els autors prevalia sobre la intenció d’ofendre a aquests agents i sobretot a la intenció d’informar perquè, com s’ha dit, les informacions publicades no tenen cap pretensió de veracitat i no sembla que les persones que hagin accedit a aquests continguts, ni tan sols el lector més ingenu o més malintencionat, poguessin pensar que els estaven informant que els agents policials són consumidors de substàncies estupefaents”, conclou el fiscal.