Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El festival Panoràmic de Granollers explora les revoltes del ‘68

Els seus impulsors indiquen que aquell any marca "un abans i un després" en l'ús mediàtic de la fotografia

|

- Publicitat -

Granollers ha estrenat aquest dijous la segona edició del festival Panoramic, dedicat a la intersecció entre la fotografia i el cinema. Fins diumenge 30 de setembre s’hi exhibiran exposicions fotogràfiques, instal·lacions artístiques, espais de debat i projeccions cinematogràfiques. La Roca Umbert Fàbrica de les Arts és l’espai que acull l’esdeveniment de la capital del Vallès Oriental. Aquesta segona edició s’articula al voltant del cinquantè aniversari del 1968 i dels esdeveniments que es van esdevenir en aquell any revolucionari, el punt d’inflexió de la guerra de Vietnam i la lluita pels drets civils, el maig francès, la primavera de Praga, la repressió a Mèxic o els assassinats de Martin Luther King i Robert Kennedy.

Publicitat

El lema del festival, The whole world is watching (el món ens mira) rescata un dels eslògans cridats l’any 1968, durant les protestes de la convenció demòcrata de Chicago.

Presències internacionals

En aquesta segona edició del festival granollerí sobresurt la presència de personalitats destacades. És el cas de l’artista alemany Simon Menner que presentarà l’exposició Surveillance Complex. En els seus projectes intervé sobre els arxius de cossos policials que van ser molt repressius durant algunes èpoques, com per exemple l’Stasi de l’antiga RDA.

Una part del treball de Menner que es podrà veure a Granollers es mostra per primera vegada. L’exposició El carrer i la revolta posarà en contacte el treball del prestigiós fotògraf argentí Marcelo Brodsky i del fotoperiodista català Jordi Borràs, especialitzat en els moviments d’extrema dreta.

Tots dos professionals tenen estils molt diferents però estan emparentats pel seu interès per retratar les manifestacions i les protestes urbanes. També és argentina la fotògrafa Verónica Fieiras, fundadora de l’editorial independent CHACO, especialitzada en fotollibres. Fieiras proposarà una mirada sobre la realitat sociopolítica de Colòmbia, Mèxic i Argentina.

Anàlisi i reflexió

El vessant teòric del festival es desplegarà de forma generosa durant tota una jornada de matí, estructurada en tres sessions. Aquesta trobada estarà presentada per dues grans personalitats: el fotògraf i assagista Joan Fontcuberta, membre de l’equip directiu del festival, i Juan Barja, escriptor, traductor, editor i director del Círculo de Bellas Artes de Madrid.

Hi prendran part veus molt destacades, com l’esmentat Simon Menner, l’antropòleg i professor Manuel Delgado, el fotoperiodista Jordi Borràs, el realitzador audiovisual, assagista, pintor i comissari d’exposicions Andrés Hispano, l’arquitecta Lucía Jalón, l’historiador i crític d’art Jorge Luis Marzo, la historiadora i crítica de l’art i de cinema Joana Hurtado, el realitzador, guionista i editor Félix Pérez-Hita o la fotògrafa i editora argentina Verónica Fieiras.

Les projeccions

Com a novetat, el festival estrena un nou espai, el Centre d’Arts en Moviments, seu de la secció oficial de cinema. Aquí es projectaran títols realitzats l’any 1968 i signats per directors com Chris Marker, Jan Svankmajer, Lindsay Anderson, Saul Bass o Pere Portabella.  El festival també comptarà amb la presència del director de cinema Ventura Pons, que presentarà una de les seves pel·lícules més icòniques, Ocaña, retrato intermitente.

Les col·laboracions

El festival ha enriquit el seu programa amb diverses propostes i activitats realitzades en col·laboració amb diverses institucions. Entre aquestes, cal fer esment de tres exposicions col·lectives: El Gran Río, una col·laboració amb el Círculo de Bellas Artes de Madrid; Anivdelarev, una mostra de cartellisme comissariada pel Taller d’Infografia Popular i Félix Pérez-Hita i Biblioteca de la revolta, també una col·laboració amb el col·lectiu madrileny Fiebre, organitzadors de la fira Photobool, la primera dedicada al fotollibre.

El Panoràmic Granollers també vol ser una experiència lúdica que propiciï la descoberta. En aquest sentit, el festival presentarà Sous les violons, la plage, una potent instal·lació del grup de música experimental Cabo San Roque, amb la qual el públic podrà interactuar. Finalment, el músic i DJ Miqui Puig proposarà una selecció musical centrada exclusivament en temes de l’any 1968.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut