Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El famós pintor Miquel Barceló pública ‘Aurea Dicta’

Ahir, dimecres, es va presentar al públic la iniciativa ‘La casa dels Clàssics’ vinculada a la Bernat Metge

|

- Publicitat -

Miquel Barceló publica l’obra Aurea Dicta, el seu primer llibre de bibliòfil en català. Aurea Dicta és una obra d’art única, en la qual pintura, literatura i edició dialoguen d’igual a igual. La Col·lecció Bernat Metge va publicar el 1960 per primera vegada els Aurea Dicta, o Paraules d’or, un recull de les frases cèlebres llatines predilectes dels intel·lectuals que hi estaven vinculats. La Casa dels Clàssics recupera ara aquest llegat i el posa en mans de Barceló. Dels 2.639 aforismes que conformen el llibre original, Barceló n’ha seleccionat 562 i ha treballat durant 15 mesos en la concepció del volum, que inclou més de 120 intervencions pictòriques i algunes accions directes, com perforacions fetes a mà.

Publicitat

L’edició de l’obra és limitada i numerada, i inclou un total de 1.298 reproduccions signades individualment per l’artista. Es presenta amb un estoig concebut pel mateix Barceló que és, a la vegada, un faristol i un retaule independent. L’obra inclou una reproducció d’una aquarel·la en giclée i un llibre agenda en castellà i anglès.

Barceló no volia fer un llibre d’il·lustració perquè ha admès que no sabia com il·lustrar aquestes cites que el portaven a altres cites. El pintor ha dit que en comptes de fer aquarel·les per reproduir, va decidir fabricar un llibre imprimint les cites que havia triat damunt de pàgines en blanc i treballar-hi per sobre. “M’interessava més en comptes de fer una successió d’idees, fer un llibre global de la història del pensament que era molt interessant i veure que aquestes cites no són independents”, ha assenyalat l’artista.

La Casa dels Clàssics

Aurea Dicta forma part del projecte La Casa dels Clàssics. Pel que fa a el projecte editorial, La Casa dels Clàssics, a més de donar continuïtat a la Col·lecció Bernat Metge, assumirà els reptes de buscar nous lectors a través de noves col·leccions i obrir el projecte editorial a altres èpoques i nous formats.

Pel que fa a la proposta editorial, Col·lecció Bernat Metge, que es preveu publicar quatre nous volums cada any; Bernat Metge Essencial, una selecció de 10 obres clau gregues i 10 de llatines de la Bernat Metge editades en format butxaca; ‘Bernat Metge Universal’, una col·lecció de clàssics universals dirigida al públic general, en edicions molt especials que inclouran, a més de la traducció a càrrec dels millors especialistes actuals, un pròleg d’un escriptor de primer nivell; i Grans Obres d’Artista, cada dos anys se seleccionarà una obra de la Bernat Metge i se n’editarà un llibre de bibliòfil il·lustrat per un artista de renom internacional. El llibre de bibliòfil és una innovadora estratègia de crowdfunding per finançar el projecte social i cultural de La Casa dels Clàssics.

“Volem que els clàssics ens ajudin a entendre amb més profunditat el passat i el present i ens inspirin a l’hora d’imaginar amb més amplitud el futur”, ha manifestat Garrigasait. Respecte a el projecte divulgatiu, se cercarà donar a conèixer i promoure el llegat clàssic a través d’activitats culturals com conferències, visites guiades, excursions, tallers, etc. Aquest primer any, els projectes que es plantegen són el primer festival Clàssics a Barcelona, un certamen “multidisciplinari sobre els temes essencials de la humanitat”, com ha dit Garrigasait; Passejos Peripatètics per Barcelona que giraran al voltant d’un tema o una pregunta i seran guiats per un filòsof o filòsofa; presentacions de les novetats editorials de la Bernat Metge a diversos espais culturals i llibreries i cicles de conferències per divulgar el llegat dels clàssics. Sira Abenoza ha anunciat que el primer tema que es treballarà al festival Clàssics serà la bellesa.

Qui és Miquel Barceló?

Nascut el 1957 a Felanitx, Mallorca. Descobrirà la pintura de la mà de la seva mare, inscrita en la tradició del paisatgisme de Mallorca. Estudià a Palma i Barcelona. El 1982 es va donar a conèixer mundialment a la Documenta 7 de Kassel. La seva obra evita qualsevol vinculació amb el conceptualisme o l’abstracció, incorporant referències a la cultura antiga del món mediterrani. La pintura de Barceló plasma un fort impacte emocional i vitalisme exuberant.

Ha exposat al Jeu de Paume de París i al Centre Pompidou. Les seves obres es poden trobar en col·leccions de tot el món. Entre les seves intervencions més destacades hi ha la decoració d’una capella de la Catedral de Palma de Mallorca i els murals de la cúpula de la Sala dels Drets Humans de l’ONU a Ginebra. A tall d’anècdota podem comentar que el 2011, la seva obra Faena de Muleta va ser subhastada per 4,4 milions d’euros.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut