Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

El ‘Disfrutar’ es consolida com el millor restaurant del món mentre oblida la llengua catalana

Els tres xefs van fer els discursos d'agraïment en castellà en un moment de màxima expectació

|

- Publicitat -

El restaurant barceloní ‘Disfrutar’, liderat pels tres xefs catalans Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch s’ha consolidat com el millor restaurant del món, segons el popular rànquing ‘The World’s 50 Best Restaurant’. L’establiment, que no fa ni una dècada que va aixecar la persiana en plena Eixample de Barcelona, ha seguit així els passos d’El Bulli, escola de formació dels seus tres xefs. La gala de reconeixement ha tingut lloc la matinada d’aquest dijous a Las Vegas i, malgrat l’expectació, a l’hora dels discursos d’agraïment cap dels tres xefs guardonats va emprar la llengua catalana, sinó que van fer servir el castellà en els seus parlaments, un fet trist tenint en compte la situació de risc del català.

Publicitat

Visiblement emocionats, els tres xefs han pujat a l’escenari a recollir el guardó. Oriol Castro ha qualificat el moment de “màgic” i assegura que han rebut el reconeixement amb “sorpresa i emoció”. “Volem agrair i felicitar els companys d’ofici que estan a la llista i que cadascú, amb el seu projecte, ha aportat el seu granet de sorra per construir la gran gastronomia”, ha explicat. Per la seva banda, Eduard Xatruch ha dedicat el premi a la gastronomia “de la terra” i a tothom que “ha treballat i treballa dia a dia per fer aquest ofici meravellós” i s’ha recordat de l’equip del Disfrutar, que en aquell moment seguia la gala des del restaurant. “Sense els equips que ens han acompanyat des del primer dia no som res”, ha afirmat Xatruch.

Finalment, Mateu Casañas ha garantit que cap dels tres es podia imaginar arribar mai a coronar la llista ‘The World’s 50 Best Restaurant’, tot i que l’últim any hi havien somiat “molt”. “L’ofici necessita hores, hores i hores però et permet fer feliç a la gent”, ha conclòs. Alhora, ha recordat El Bulli i s’ha mostrat orgullós d’haver ajudat a fer-lo arribar fins al millor restaurant del món, però ha reconegut que ser a Las Vegas amb el propi projecte és “molt diferent”.

Et pot interessar  El Parlament reclama el Govern a incrementar els recursos del Consorci per a la Normalització Lingüística

L’aposta del ‘Disfrutar’ per la gastronomia d’avantguardista i creativa es va situar l’any passat en segon lloc, una posició arrodonida el novembre passat amb la tercera estrella Michelin. Amb tot, però, el ‘Disfrutar’ és també una aposta cuinada a foc lent. No és la primera experiència en solitari d’aquests xefs de l’escola d’El Bulli que, una vegada va tancar el restaurant de Ferran Adrià, van decidir refermar el què havien après obrint el Compartir, un restaurant a Cadaqués que va obrir l’abril del 2012.

La cuina catalana ha ocupat la primera posició del ‘The World’s 50 Best Restaurant’ en diverses ocasions. El Bulli la va ocupar el 2002 i, posteriorment, va revalidar-lo ininterrompudament el 2006, 2007, 2008 i 2009. El Celler de Can Roca li va prendre el relleu poc després i va ostentar el primer lloc del rànquing el 2013 i el 2015. Les normes del rànquing van canviar i una vegada s’assoleix la primera posició, ja no es pot revalidar i l’establiment passa a formar part de la categoria ‘The best of the best’.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut