Els presidents autonòmics del PP, els únics a banda del president català que han assistit a la reunió de la Comissió de Comunitats Autònomes que han convocat els populars fent gala de la majoria absoluta que tenen al Senat espanyol, no han canviat de parer respecte a la llei d’amnistia. Després d’escoltar el discurs de 10 minuts que el president de la Generalitat ha fet en defensa de l’amnistia i del dret a l’autodeterminació, els populars, sense ni tan sols comentar-lo, han continuat carregant contra la norma que reclamen ERC i Junts en el marc de les negociacions per a la investidura. .
Aragonès ha reivindicat l’amnistia “com un punt de partida amb un destí: que la ciutadania voti sobre la independència”, que a més permetrà la “resolució del conflicte polític entre Catalunya i les institucions de l’estat espanyol”. A la vegada, el president català ha criticat als populars l’escàndol mediàtic organitzat al voltant de l’amnistia, retraient-los que durant els governs de Felipe González i José María Aznar, que també van amnistiar tota mena de condemnats, ningú va queixar-se.
No obstant això, el discurs no ha calat entre els presidents populars. Així, al seu torn els populars han denunciat, un darrere l’altre, el “tracte de favor” que el govern espanyol estaria disposat a concedir a les forces independentistes per assolir un acord d’investidura. D’una banda, el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, ha criticat que el Govern espanyol en funcions estigui disposat a “liquidar l’Espanya autonòmica” en una “subhasta” amb les forces independentistes “a canvi de càlculs a curt termini”. “Aquí hi ha més coses en joc que l’obsessió d’algú de mantenir-se en el poder: està en joc el futur d’Espanya”, ha advertit Rueda.
El president andalús, Juanma Moreno, al seu torn, i amb un dels arguments habituals del PP contra l’amnistia, ha advertit que aquesta seria “un retrocés en la qualitat democràtica i en la igualtat entre els espanyols”. Al seu parer, concedir una amnistia a totes les persones represaliades des del 2013 implicaria “demanar perdó” als independentistes i “dir-los que mai haurien d’haver estat detinguts, jutjats, condemnats, empresonats i inhabilitats”. “Seria reconèixer el tracte de víctimes als que van cometre una mica més que un atemptat contra la pau pública” ha dit el president andalús.
Un altre fet que ha generat crítiques per part dels populars ha estat la plantada que Aragonès els ha fet tan bon punt ha acabat el seu discurs. El cap de l’executiu català ja va avisar que no podria quedar-se a escoltar la resta d’opinions sobre l’amnistia per “qüestions d’agenda”, un gest que els presidents del PP han vist com una excusa.
La primera crítica en aquest aspecte li ha arribat per part del president de Castella i Lleó, Alfonso Mañueco, que en declaracions prèvies a l’inici de la sessió ha afirmat que la intenció del president de marxar després del seu discurs és “una descortesia més” per part d’Aragonès. El diputat del PP al Congrés Nacho Martín Blanco també ha expressat que ho troba una “falta de respecte enorme”. Posteriorment, el president andalús Juanma Moreno ha lamentat que Aragonès no hagi escoltat “amb la mateixa atenció i respecte” les intervencions de la resta de presidents autonòmics.