El director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, s’ha compromès a enfortir la diversitat lingüística i el català. Així ho ha manifestat en l’acte de clausura de la Reunió de Directors de l’Institut Cervantes a l’Ajuntament de Barcelona. García Montero ha dit que assumia la petició que li ha fet el regidor de Cultura i Indústries Creatives de Barcelona, Xavier Marcé, qui ha demanat a l’Institut Cervantes “una proposta més rotunda sobre principis, que ja té perfectament assumits, al voltant de la valuosa realitat de la diversitat cultural”. En els darrers tres anys, ha apuntat García Montero, han fet “més de 4.000 activitats on el català o la cultura catalana han tingut protagonisme”.
Barcelona va donar el tret de sortida dilluns a la reunió anual de directors de l’Institut Cervantes, que la ciutat acollia per primer cop i que s’ha allargat fins aquest dijous. La reina Letizia va visitar aquest dimarts l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la reunió.
L’acte de clausura d’aquestes quatre jornades de treball, ha comptat amb la presència del ministre de Cultura, Ernest Urtasun; el director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero; la secretària general de l’Institut, Carmen Noguero; el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares (en vídeo) i el regidor de Cultura i Indústries Creatives de Barcelona, Xavier Marcé.
En la reunió d’aquest organisme s’han analitzat les línies de treball actuals i projectes de futur de la institució i ha inclòs sessions internes a porta tancada, taules rodones i conferències que han girat entorn del multilingüisme, el plurilingüisme, les llengües cooficials, els instituts culturals europeus, la presentació de la ‘Xarxa de ciutats cervantines’, o la difusió de les cultures hispàniques en el món.
En l’acte de cloenda, Marcé ha demanat a l’Institut Cervantes “una proposta més rotunda sobre principis que ja té perfectament assumits al voltant de la realitat de la diversitat cultural”. Ha afegit que “demanar més rotunditat no és gratuït ni innecessari”, una llengua, ha afegit, és “una cosmovisió de l’univers encara que convisqui amb naturalitat i comparteixi les mateixes arrels amb altres llengües. Celebrem que l’Institut Cervantes ofereixi classes en català, èuscar i gallec en comunió amb els centres germans”.
García Montero ha assenyalat que assumia amb felicitat la petició de Marcé d’enfortir el compromís amb la diversitat lingüística i el català. En els darrers tres anys, ha apuntat, s’han fet més de 4.000 activitats on el català i la cultura catalana han tingut protagonisme”.
En la seva intervenció, García Montero ha defensat que la cultura pot servir tant per generar discursos d’odi, obsessions en la gent i crisis que posin en dubte els drets humans com per tot el contrari com l’entesa.