El PSOE es retrata i fa evident que les paraules de diàleg i progressisme són una cortina de fum. El partit de Pedro Sánchez votarà en contra de totes les propostes de resolució que ERC, Junts, PDeCAT i la CUP han presentat al debat de política general sobre el procés independentista a Catalunya, la desjudicialització del conflicte, el cas ‘Pegasus’, l’amnistia o la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició.
Els socialistes no han presentat cap text que faci referència al conflicte a Catalunya, i ni tan sols ha registrat esmenes a cap d’aquestes iniciatives. Únicament ha acceptat una esmena d’ERC per fer efectiu el traspàs a la Generalitat de la gestió i els recursos de les beques de l’educació superior.
Podemos, que tampoc ha presentat cap text sobre Catalunya, sí que preveu sumar els seus vots a la proposta de resolució d’ERC, Bildu i BNG sobre el reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat i el diàleg i la “voluntat ciutadana lliurement expressada” com a eina de resolució del conflicte.
Els socialistes han tancat la porta d’aquesta manera a les iniciatives dels seus socis sobre Catalunya. Les conclusions d’ERC reclamen a l’executiu espanyol que reformi els delictes de sedició i rebel·lió i indulti “plenament” els líders independentistes.
També que retiri les peticions d’extradició contra els exiliats, i que abandoni tots els processos penals pel referèndum del 2017 o per “accions simbòliques” de solidaritat. A més, ERC volia que Sánchez es comprometi a dur a terme “una investigació a fons del ‘Catalangate’ i de l’espionatge a les forces polítiques i activistes independentistes”.
Atemptats del 17-A i l’Operació Catalunya
Pel que fa a JxCat, havia presentat un text que instava l’executiu espanyol a reconèixer el dret a l’autodeterminació de Catalunya, a decretar una amnistia total pels condemnats per causes del procés, a constituir comissions d’investigació de l’espionatge amb Pegasus, dels atemptats del 17-A i de l’Operació Catalunya, així com a reprovar l’actuació del Tribunal de Cuentas en relació amb l’acció exterior del Govern.
Per la seva banda, la CUP instava a reconèixer “el legítim exercici del dret a l’autodeterminació dels pobles de l’estat espanyol” i impulsar “una investigació transparent sobre la vinculació de diversos estaments oficials de l’Estat en operacions il·legals per perseguir l’independentisme català i basc”.
El PDeCAT demanava reactivar la taula de diàleg “al més aviat possible” per abordar “sense més vacil·lació” el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat i a establir un calendari periòdic de reunions “amb caràcter, com a mínim, trimestral”. El partit també incorporava a les seves conclusions impulsar la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, promoure l’amnistia per als independentistes condemnats pel procés i impulsar una “investigació exhaustiva” sobre l’espionatge amb el programari Pegasus.
Els socialistes sí que han acceptat esmenes d’altres grups a les seves propostes de resolució. En concret 4 d’ERC sobre el parc d’habitatge, el tercer sector, beques i organitzacions socials; 4 de Cs sobre comerç electrònic i talent investigador; una de Podem sobre els treballadors de la Llar; una de Més País sobre salut mental, i una del PP sobre la presidència de la UE.
Traspàs de beques
En aquest paquet d’esmenes acceptades n’hi ha una d’ERC que insta l’executiu espanyol a fer efectiva “la transferència de la gestió i els recursos de les beques d’educació superior a la Generalitat de Catalunya”. La justificació, segons el text d’ERC acceptat pel PSOE, és que “des del 2021 hi ha diverses sentències del Tribunal Constitucional que obliguen a la transferència de les beques a la Generalitat”.
Agilitzar els medicaments contra el càncer
Els socialistes també han votat a favor d’altres iniciatives dels grups catalans no relacionades amb el procés, com una de Junts —aprovada per unanimitat— per agilitzar els terminis d’autorització i d’incorporació al Sistema de Salut dels medicaments contra el càncer.
El text demana agilitzar els terminis d’autorització i incorporació al sistema de salut dels medicaments autoritzats per la Unió Europea “no superant, en cap cas, el període de 180 dies que estableix la llei, i incorporant de manera immediata aquells fàrmacs que ja haguessin superat aquest període”.
Nova Llei de Secrets
En la línia del compromís expressat per l’executiu espanyol per a l’aprovació d’una nova Llei de secrets oficials al mes de juliol, el PSOE també ha acceptat part d’una proposta de resolució presentada per ERC, Bildu i el BNG per avançar en la tramitació i aprovació de la nova llei en un termini màxim de sis mesos.
El text també aposta per abordar la modificació de la llei del CNI i a derogar els aspectes de la ‘llei mordassa’ que “atemptin contra els drets i llibertats bàsiques de la ciutadania”. En canvi, els socialistes han limitat el text en una esmena que demana eliminar del text les peticions de modificar la llei de fons reservats, impulsar una modificació ràpida de la llei de medalles i canviar els aspectes de la llei d’estrangeria “que suposin una violació dels drets humans, d’asil i integritat física de les persones migrants”.
Caixers automàtics adaptats
El PSOE i ERC també han assolit un acord sobre una resolució dels republicans que finalment insta el govern espanyol a fomentar l’educació digital de les persones grans i la implementació de caixers automàtics adaptats a les necessitats de les persones grans i amb discapacitat.
Pla estratègic de la PAC
A més, han acordat un text que estableix que cal posar en marxa un pla estratègic de la PAC i la figura de l’agricultor actiu perquè els fons de les ajudes financeres directes per a l’agricultura i la ramaderia arribin als productors. També que l’executiu faci esforços per aplicar la Llei de la Cadena alimentària de la mà de les comunitats autònomes i amb tots els agents del sector.
Promoure les llengües cooficials
A més, els socialistes s’han compromès amb el PNB a promoure l’ús de les llengües cooficials als àmbits institucionals i públics que depenen de l’Administració General de l’Estat als territoris amb llengua diferent del castellà, i a facilitar l’ús d’aquestes llengües en el marc de les obligacions establertes a la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries. No hi inclou –com demanava el PNB- l’ús d’aquestes llengües a institucions com el Congrés ni la possibilitat que els ciutadans utilitzin aquestes llengües en les comunicacions amb l’Administració de l’Estat.
Despesa en Defensa
El PSOE també ha presentat una esmena a una resolució del PP on referma el compromís del Gobierno “més progressista” de destinar el 2% del PIB a despesa en defensa. El text dels socialistes estableix que “s’impulsarà un escenari d’increment pressupostari de defensa per aconseguir l’objectiu del 2% del PIB fixat a la cimera de Gales de 2014, que permeti modernitzar i millorar les capacitats militars de les nostres Forces Armades, alhora que possibilita l’enfortiment de la Base Tecnològica i Industrial de Defensa Afavorint el creixement econòmic i la creació d’ocupació altament qualificada”.