Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

El Defensor del Poble conclou que Espanya va vulnerar la llei en l’intent d’entrada a Melilla

|

- Publicitat -

El Defensor del Poble ha conclòs que l‘estat espanyol va vulnerar la llei en l’intent d’entrada de centenars de migrants a Melilla que es va produir el 24 de juny i que va provocar la mort d’almenys 23 persones i desenes de ferits. Són les primeres conclusions que ha fet públiques aquest divendres la institució, que encara no ha donat per acabada la investigació. Segons el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, es va efectuar un rebuig en frontera de 470 persones sense contemplar les previsions legals estatals i internacionals. Gabilondo lamenta les morts i els ferits causats i apunta que la situació a la zona era de “risc previsible”.

Publicitat

La institució ha demanat més imatges al Ministeri de l’Interior del perímetre fronterer i té obertes diverses actuacions per esclarir els fets. Una d’elles és la sol·licitud al Ministeri d’Exteriors de reforç amb mitjans materials i humans de les ambaixades i consolats perquè les persones amb necessitats de protecció internacional puguin accedir i sol·licitar asil “sense haver d’arriscar les seves vides ni utilitzar vies irregulars d’entrada”.

El Defensor del Poble també ha traslladat a la fiscalia un cas de lesions, ha sol·licitat informació sobre els procediments de determinació de l’edat a un centre de Melilla i investiga a través de l’Institut Nacional de Gestió Sanitària el protocol seguit amb els ferits i amb el Ministeri de l’Interior la gestió de les sol·licituds de protecció internacional de les persones que van aconseguir arribar al Centre d’Estança Temporal d’Immigrants (CETI).

De moment, la institució recomana a Interior que revisi els protocols d’actuació que s’activen amb la policia marroquina quan hi ha intents d’entrada amb salts a la tanca i recorda a Interior els deures legals que té, entre els quals, “garantir el dret a la integritat física i moral” dels migrants “sense que ningú pugui ser sotmès a maltractaments, tractes inhumans o degradants”.

El passat dijous, 13 d’octubre, el govern del Marroc va enviar una carta al Consell de Drets Humans de l’ONU responent la petició d’explicacions que li havien fet diversos relators de l’ONU per “l’ús excessiu i letal de la força” contra els immigrants subsaharians que van ser retornats.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí