Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 16 de novembre del 2024
Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 16 de novembre del 2024

El debat de política general d’aquest dimarts enceta el curs polític al Parlament

El to del debat i les propostes de resolució que s'aprovin serviran per mesurar tant les relacions entre els partits independentistes com l'estat de salut del govern català

|

- Publicitat -

El Parlament de Catalunya acull a les 10 del matí d’aquest dimarts, 26 de setembre, el debat sobre política general que suposa el tret d’inici al curs polític català. ERC, que lidera en solitari el govern, afronta de la mateixa manera el debat, després que Junts sortís de l’executiu gairebé un any enrere, l’octubre del 2022, arran d’una qüestió de confiança; a la vegada, el debat català coincidirà amb el debat d’investidura de Feijóo, i s’emmarca en mig de les negociacions del PSOE i Sumar amb els partits independentistes catalans, que tenen la clau de la governabilitat espanyola arran dels resultats de les eleccions del 23-J.

Publicitat

El to del debat, el desenvolupament d’aquest i les propostes de resolució que s’aprovin serviran per mesurar tant les relacions entre els partits independentistes com les negociacions per a la investidura espanyola, així com pistes sobre les condicions amb què Aragonès afronta la recta final del seu mandat, tenint en compte que com a màxim hi haurà eleccions el febrer del 2025. El debat comença a les 10 del matí, i té previst finalitzar el pròxim divendres, 29 de setembre, amb la votació de les conclusions, les anomenades propostes de resolució; entremig, els grups parlamentaris replicaran el discurs del president, i negociaran transaccions a partir de les propostes de resolució que hagin presentat, fins que arribi el dia de les votacions. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, obrirà el debat sense límit de temps i preveu un discurs llarg que estructurarà en tres blocs: el balanç de la feina feta, la nova acció de govern i la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya, en el qual parlarà del referèndum com a “eina imprescindible per resoldre el conflicte de fons” i d’amnistia. 

Et pot interessar  El PSC assegura que hi ha converses "productives i útils" amb ERC i Comuns sobre pressupostos "més enllà del calendari"

En el primer bloc del seu discurs, Aragonès farà balanç de l’obra del Govern i defensarà el compliment dels compromisos del pla de legislatura, que el mateix executiu català situa en el 58,5%. Així mateix, el president farà una repassada en diferents àmbits d’acció del govern, com poden ser la lluita contra la desigualtat, habitatge, energies renovables, llengua, sanitat, educació, industrialització i igualtat. En un segon bloc, Aragonès vol fer propostes de futur per millorar la vida de la gent i seguir “transformant” el país. El tercer bloc estarà dedicat a la resolució del conflicte polític, i durant aquest Aragonès situarà el referèndum i l’amnistia com a eixos principals per tal de resoldre el conflicte de fons. 

Del debat podria sorgir una proposta de resolució sobre l’amnistia, que ERC ja dona per feta arran de l’acord al qual va arribar amb el PSOE per a la constitució de la Mesa del Congrés. A aquesta proposta podrien sumar-se els comuns, que s’han posicionat a favor d’aquesta mesura perquè va “en la línia de la desjudicialització”, i quedarà veure si s’afegeixen a la proposta Junts i la CUP. El PSC, que no ha volgut posicionar-se sobre l’amnistia i reclamava “discreció”, haurà de fer públic el seu posicionament.

També està previst que Aragonès defensi l’acord de claredat per tal d’assolir un referèndum pactat amb l’Estat, vinculant i amb reconeixement internacional. Segons ha pogut saber TV3, aquest pròxim octubre, el president té previst donar a conèixer l’informe del grup d’experts per començar a donar forma a la seva proposta.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut