La Fundació CRAM ha deixat en llibertat aquest diumenge a la platja del Prat de Llobregat quatre tortugues marines recuperades al Centre de Recuperació d’Animals Marins. El retorn al mar d’aquests quelònids en perill d’extinció s’ha celebrat amb una gran festa familiar que ha aplegat unes dues mil persones. Els més petits han pogut gaudir d’un espectacle, tallers i activitats relacionades amb la conservació marina. Les tortugues babaues alliberades tenen entre 10 i 35 anys i van ser capturades accidentalment per pescadors d’arrossegament. La més veterana és l’Amparo, que pesa 29 quilos. Ella estat la primera a poder tornar a nedar a mar obert. El seu retorn ha desfermat l’eufòria entre el públic, que ha seguit l’alliberament amb emoció.
L’Amparo, la Canareba, la Tecla i la Catalina han estat alliberades al litoral català passades les dotze del migdia. Totes elles són tortugues marines de l’espècie caretta, caretta. L’Amparo, que ronda els 30 anys, és una femella reproductora que va ingressar al centre “amb problemes digestius i pulmonars” i les altres tres “han anat defecant plàstic durant la seva estada en el CRAM”. Lucía Garrido, responsable de l’àrea clínica de la Fundació CRAM, ha explicat als micròfons de l’ACN que “el plàstic no els provoca una mortalitat directa, però sí que els malmet el seu sistema immune i les fa més susceptibles de quedar varades o de ser arrossegades per embarcacions de pescadors”. “Com que en el mar no tenen una visibilitat bona i no tenen ni dents ni mans, un cop s’empassen els plàstics no els poden expulsar i es queden en el seu sistema digestiu”, ha detallat.
“La taxa de recuperació és bona”
Amb tot, segons Garrido, “la taxa de recuperació” d’aquests animals és “bona”. Les quatre tortugues que avui han tornat a mar obert tenen un microxip que, en cas de tornar a ser capturades, els permetrà identificar-les.
Cartografia dels plàstics al litoral
A l’acte, batejat com a ‘Torna a casa’, hi ha assistit el director general de Polítiques Ambientals i del Medi Natural, Marc Vilahur, que ha informat que la Generalitat està treballant des de fa un any en una cartografia dels espais marins per detectar quins tenen més concentració de plàstics per poder reduir-los. Vilahur ha lloat que la festa d’aquest diumenge posa en valor la feina que fa el CRAM i que alhora fa una tasca de conscienciació de com els plàstics afecten molt negativament a la fauna i als hàbitats marins.
La festa ha començat cap a les deu del matí just davant de les instal·lacions del CRAM amb activitats per a tota la família. Els educadors del Centre de Recuperació d’Animals Marins han explicat al detall quines tasques fan al Centre de Recuperació Marina, han conscienciat als més petits de com han de cuidar el medi marí i els han explicat quines amenaces posen en perill la supervivència de les tortugues marines. A més, els assistents també han pogut descobrir com treballen els especialistes de la Fundació CRAM per rescatar una tortuga marina gràcies a un simulacre.