L’executiu català continua treballant en l’Acord de Claredat, malgrat la forta oposició que els partits i entitats independentistes catalans han mostrat envers el projecte. El passat mes d’abril, el Govern va posar fil a l’agulla del projecte activant el Consell Acadèmic d’experts que ha de pilotar l’acord. Seguint amb el pla, l’executiu va plantejar-li una sèrie de preguntes sobre com hauria de ser un referèndum acordat amb l’Estat, les respostes de les quals es recullen en el primer informe del Consell sobre aquesta qüestió. Ara, fonts de la Presidència apunten que el Consell Acadèmic té previst entregar l’informe definitiu sobre l’Acord de Claredat en els dies vinents.
Part del contingut de l’informe, un document de més de 60 pàgines, ha sortit a la llum. Segons publica El Periódico, els assessors designats pel Govern plantegen cinc fórmules de referèndum, sense mostrar preferència per cap d’elles i apuntant que poden ser “complementàries”. A la vegada, però, matisen que “no és necessàriament l’única via democràtica i legítima” i proposen alternatives.
Les fonts de Presidència no han especificat la data concreta en què s’entregarà l’informe, però està previst que quan es presenti, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, convoqui els membres del Govern i doni a conèixer la seva posició.
Així doncs, la primera fórmula que planteja el Consell és consultar a tota Catalunya sobre si el Parlament ha d’iniciar un procés de reforma constitucional. La segona proposta planteja una consulta de “ratificació al territori subestatal” perquè els catalans votin a favor, o no, d’un acord polític sobre la independència o sobre una reforma de l’Estatut.
La tercera opció proposa celebrar una consulta a tot Espanya, basant-se en l’article 92 de la Constitució, per a preguntar si s’autoritza una votació a Catalunya sobre la independència; la quarta fórmula suposa preguntar a Espanya els termes de la desconnexió. Finalment, la cinquena opció planteja un referèndum a Catalunya i un altre a tot l’Estat espanyol. Amb tot, els experts recomanen una pregunta “clara i concreta”, així com fixar un llindar de participació o un mínim de vots a favor del ‘sí’.
L’informe, segons exposa ‘El Món’, considera que qualsevol referèndum necessita el “màxim consens polític”, ha de respectar l’ordenament jurídic vigent i comptar amb finançament públic.