El Ple del Congrés es pronunciarà aquest dimarts sobre si el Govern de PSOE i Unidas Podemos ha de portar una proposta de referèndum a la mesa de diàleg que té oberta amb l’Executiu català, com planteja la CUP. El nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, també defensa precisament la via del referèndum per aconseguir la independència de Catalunya.
La CUP va intentar que el Ple es pronunciés també sobre l’admissió a tràmit de la Llei d’Amnistia registrada pels independentistes catalans, però debatre-ho va ser bloquejat per la Mesa de la Cambra per “inconstitucional”. Es tracta d’una moció derivada de la interpel·lació que la diputada Mireia Vehí va dirigir dimecres passat al ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta. En origen, la iniciativa cercava que el Congrés es pronunciés “a favor de l’admissió a tràmit” de la proposició de llei orgànica d’amnistia registrada per ERC, Junts, PDeCAT i la CUP, però la tramitació va ser rebutjada per la Mesa del Congrés amb els vots de PSOE, PP i Vox.
MANIOBRA PER PORTAR-HO Al PLE
L’objectiu de la llei és amnistiar a tots els processats i condemnats per la consulta sobiranista de 2014 a Catalunya i el procés independentista del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Quan es va registrar, PSOE, PP i Vox no van donar-hi el vistiplau pel debatre-ho per considerar-la inconstitucional, ja que els indults generalitzats estan prohibits per la Carta Magna, tal com havien argumentat els lletrats de la Cambra.
Els partits independentistes van recórrer a la Mesa, però es van tornar a trobar amb el rebuig de PSOE, PP i Vox, als quals també es va sumar Cs en la Junta de Portaveus. Quedaria recórrer en empara davant el Tribunal Constitucional, però els independentistes no ho faran.
Així les coses, la CUP volia implicar al Ple del Congrés i, en la seva moció sobre el conflicte de Catalunya, però la Mesa del Congrés va desactivar la maniobra, seguint també el criteri dels lletrats que, segons asseguren a Europa Press fonts parlamentàries, van desaconsellar aquesta votació al·legant que “les mocions no són un instrument idoni per pronunciar-se” sobre qüestions pròpies de la Mesa del Congrés. Aquesta decisió va provocar la protesta de la CUP que, en un comunicat, va acusar la Cambra de “censura” i de “vulneració del dret a la llibertat d’expressió”.
COM ESCÒCIA
El segon punt de la moció, que sí ha passat el filtre de la Mesa i que serà, per tant, l’únic que es voti, és un mandat al Govern perquè presenti a la mesa de diàleg amb el Govern “una proposta de referèndum, aprofitant el calendari i els treballs que ja ha iniciat el Govern d’Escòcia”.
La celebració d’una consulta com l’escocesa l’ha reclamat també el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, però el ministre Iceta va insistir dimecres passat, al seu debat amb Vehí, el dret d’autodeterminació no val per a Catalunya perquè no és una colònia.
Iceta també va deixar clar el rebuig del Govern a la Llei d’Amnistia perquè la considera un “indult general”, que no té cabuda en la Constitució i que només pot contemplar-se durant un canvi de règim, com va ocórrer en 1977, després de la dictadura franquista.