Els delegats del congrés nacional de Junts han donat llum verda aquest dissabte a la nova ponència estratègica del partit, que aposta per “mantenir en tensió” els governs de Pedro Sánchez i Salvador Illa, segons ha pogut saber l’ACN. No ha prosperat cap de les esmenes que havien arribat vives a la ponència. El document validat constata que “les relacions polítiques amb l’Estat són inevitables” i es conjuren per fer servir els seus vots al Congrés per aconseguir conquestes i que no sigui “a canvi de res”. Pel que fa a l’estratègia independentista, defensen que són el partit central d’aquest bloc i que cal “rebaixar les hostilitats” amb ERC, si cal amb mediació de la societat civil.
La ponència estratègica aprovada sosté que “les relacions polítiques amb l’Estat són inevitables”. Ara bé, aposta per “confrontar políticament amb el PSOE i el PSC, que a la pràctica són el mateix”, i per “mantenir en tensió els governs de l’Estat i la Generalitat”.
“Junts per Catalunya no refusa la negociació amb l’Estat, però no regalarà els seus vots per mantenir un govern a Madrid del signe que sigui a canvi de res”, assenyala el document estratègic. I afegeix: “Els pactes han de vincular les dues parts, i si es trenquen unilateralment o s’incompleixen de manera reiterada, l’única sortida lògica és plantar-se i tornar a començar”.
Sobre aquesta qüestió, els delegats del congrés de Junts havien presentat diverses esmenes, que no han prosperat, com la que demanava “donar per trencat l’acord de Brussel·les” amb el PSOE si no hi ha “resultats evidents” a curt termini. Una altra instava a “prohibir qualsevol pacte amb partits de caire espanyolista”, incloent-hi el PSOE, el PSC i els Comuns, també en l’àmbit municipal.
“Rebaixar les hostilitats” amb ERC
Des de Junts no s’estalvien crítiques a la decisió d’ERC d’investir Salvador Illa, però defensa que “cal treballar per una nova unitat” independentista i per “rebaixar les tensions”. En aquest context, plantegen que se sumarien “si la societat civil impulsés una entitat paraigua on partits, organitzacions i entitats s’agrupessin en forma confederativa per tal de facilitar sinergies i estratègies institucionals compartides”.
Es tractaria d’una “entitat paraigua civil que, partint d’un esperit de fraternitat, promogués l’estudi i debat en profunditat dels problemes i reptes principals de la societat catalana a través d’un observatori de pensament que treballés amb els millors experts del país i internacionals”. I asseguren que “una iniciativa amb aquesta filosofia seria decisiva per a la reconstrucció del moviment independentista i encarar la lluita per l’estat propi”.