El Congrés ha aprovat aquest dijous la reforma del sistema de pensions que el govern espanyol ha pactat amb els sindicats i amb la Comissió Europea. La proposta implica que es permeti triar entre dues opcions per al període de còmput. Els últims 29 anys de carrera descartant els dos pitjors o els últims 25, que és l’esquema actual.
També estableix una quota de solidaritat per a rendes altes, millora la compensació de llacunes de cotització de les dones i les pensions mínimes. A banda del ‘sí’ de PSOE i Unides Podem, la reforma ha obtingut el suport d’ERC, PNB, PDeCAT i Més País. El PP, Cs i CUP s’han oposat. Vox, Junts i EH Bildu s’han abstingut. La iniciativa s’ha aprovat amb 179 vots a favor, 104 en contra i 61 abstencions.
El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha defensat que és una reforma “molt rigorosa tècnicament” que “constitueix una referència” a la Unió Europea amb un “enfocament equilibrat” a l’hora d’afrontar el “repte de sostenibilitat” amb la generació del ‘baby boom’. “Garantim la suficiència de les pensions” amb un sistema “per a la gran majoria social”, ha insistit.
“És un canvi absolut de paradigma, que no introdueix retallades sinó un increment dels ingressos”, ha dit en el debat a la cambra baixa. Escrivá ha defensat que implica un increment dels costos laborals “perfectament assumible”, que passarà de 23,4 euros l’hora a 23,8 en 25 anys, encara per sota de la mitjana de la zona euro, que és de 34.
Els populars s’han oposat a la reforma perquè la veuen “perjudicial per a tots” i creuen que “fa perillar la sostenibilitat del sistema”. “El meu grup s’oposarà per qüestions de fons i de forma”, ha dit el diputat Jaime de Olano, que ha denunciat que s’ha tancat “al marge del diàleg social i del Pacte de Toledo”. De Olano ha demanat a Escrivá que “retiri la reforma” per “sentit comú, prudència i honestedat intel·lectual”.
Els republicans han votat a favor després d’assolir un acord amb Escrivá per millorar les prestacions per a dones que hagin de reduir la jornada laboral per atendre un fill. Els períodes en què no hagin treballat a jornada completa per aquest motiu computaran al 100% de la seva jornada anterior en el càlcul de la pensió.
El diputat d’ERC Jordi Salvador ha defensat que aquesta reforma “culmina un procés de viratge ideològic a l’esquerra en pensions” i ha lloat que Escrivá “sí que ha derogat la reforma del PP” amb una posició “coherent amb el bloc de la investidura”. També ha destacat que implica “avenços palpables en els drets de les dones”.
El diputat de Junts Josep Pagès ha afirmat que és una reforma “poc realista” amb una estimació d’ingressos “molt optimista”. Pagès ha argumentat que la forma de tenir “pensions dignes” és tenir una Catalunya independent i ha acusat el govern espanyol de fer una política econòmica “centralista”.
La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, ha explicat el vot en contra que es justifica per “raons diametralment oposades a les del PP”. Vehí ha argumentat que les pensions contributives “no arribaran ni al llindar de la pobresa el 2027” i es manté l’edat de jubilació als 67 anys, entre d’altres. “Volem treballar menys, repartir la feina, la riquesa i augmentar els salaris”, ha dit.
✅ El #Pleno convalida el Real Decreto-ley 2/2023 de medidas urgentes para la ampliación de derechos de los pensionistas, la reducción de la brecha de género y el establecimiento de un nuevo marco de sostenibilidad del sistema público de pensiones pic.twitter.com/XgVAbYfRsg
— Congreso (@Congreso_Es) March 30, 2023