El CoNCA i el sector cultural han reivindicat el compliment del principi d’igualtat salarial entre homes i dones, la conciliació de la vida personal, familiar i laboral i el foment de la igualtat de gènere en els processos de presa de decisions tant en l’àmbit privat com públic. Aquestes són algunes de les mesures de l’estudi ‘Desigualtats de gènere en l’ocupació cultural a Catalunya’, elaborat per les doctores Anna Villarroya i Maite Barrios i que va ser encarregat pel CoNCA. L’estudi reclama el compliment “urgent” de lleis i regulacions relacionades amb la igualtat d’oportunitats en el sector cultural. De fet, gran part de les accions proposades ja estan previstes a la Llei catalana 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes.
Mesures
Entre les mesures que haurien de ser implementades pels poders públics hi figuren el compliment de disposicions relatives a la igualtat salarial. L’estudi cita que l’any 2014 el valor de la bretxa salarial a Catalunya era de 16,3%, sent superior en l’àmbit privat (18,4%) que en el públic (15,56%).
Altres mesures són la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, a través de la implantació de models de treball i horaris flexibles, horaris i formes de treball més sensibles a la dimensió de gènere, i ajuts monetaris i no monetaris a la cura de fills i filles i persones dependents “que són la principal barrera d’accés i progressió en la carrera professional amb el què es troben les dones”.
Una altra mesura és la formació en la igualtat de gènere en l’àmbit educatiu, professional, de lleure i dels mitjans de comunicació, i el foment de la igualtat de gènere pel que fa la presa de decisions. En aquest sentit, proposa mecanismes més “transparents, objectius, meritocràtics i absents de biaixos”.
En l’àmbit privat, ha explicat Barrios, també es considera prioritari garantir el compliment del principi d’igualtat salarial, tutelat aquí per l’Administració, mentre que la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, que permeti descarregar les dones de les tasques de cura i de la llar, hauria de quedar recollida en un pla d’acció de suport a les empreses, elaborat pel Govern, amb caràcter quadriennal. També es reivindica el foment de la igualtat de gènere en els processos de presa de decisions i la formació específica en tots els àmbits.
Llei catalana d’igualtat efectiva de dones i homes
Han reclamat en l’àmbit públic el compliment urgent de lleis i regulacions relacionades amb la igualtat d’oportunitats en el sector cultural. De fet, gran part de les accions proposades ja estan previstes a la Llei catalana 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes, la qual “obliga els poders públics a dur a terme actuacions específiques que garanteixin la igualtat retributiva de dones i homes; afavoreixin la conciliació de la vida personal, familiar i laboral dels treballadors de tots dos sexes, o promoguin la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques, entre altres mesures”.
Conclou la jornada en què s'ha presentat l'estudi més transversal fet fins ara en termes de les desigualtats de gènere en l'ocupació cultural al nostre país.
Ja el podeu consultar íntegre aquí: https://t.co/yF6mHODcXf#ActivitatCoNCA— Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (@CoNCATwits) February 28, 2019