El març la publicació de l’informe que Citizen Lab sobre l’espionatge massiu a l’independentisme català feia sonar les alarmes. L’eurocambra ho va condemnar i va expressar la seva preocupació per aquestes pràctiques intrusives. Fins i tot va obrir la porta a enviar una missió a Espanya per la quantitat de víctimes del Pegasus.
Tanmateix, ara recula i el comitè que investiga l’espionatge amb aquest programa israelià inicia les visites als estats afectats, sense incloure-hi Espanya. La primera missió europarlamentària comença aquest dilluns a Israel, país d’on és l’empresa NSO, propietària de Pegasus.
La visitia s’allargarà fins al dimecres i la delegació està formada per nou eurodiputats de tots els grups parlamentaris i està encapçalada pel president del comitè, el popular Jeroen Lenaers. Formen part de la delegació també l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, afectada per l’espionatge, i l’eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido.
A Israel, els eurodiputats es reuniran a Jerusalem i Tel-Aviv amb polítics, autoritats i experts en ciberseguretat, programes espia i drets fonamentals. Durant la visita també es trobaran amb membres del parlament israelià i del govern del país, així com amb el director general d’NSO, Shalev Hulio.
La delegació té previst després visitar Hongria i Polònia —els dos països pels quals es va crear inicialment el comitè, quan encara no s’havien fet les revelacions del ‘Catalangate’— i també els Estats Units.
Sense missió a Espanya
Arran dels casos d’espionatge a l’Estat, la missió a Espanya va estar sobre la taula dels coordinadors del comitè, que són els que prenen les decisions sobre l’agenda. Tanmateix, la proposta va caure per qüestions de calendari. Ja n’hi havia quatre acordades i hi havia temps per incloure-hi una cinquena.
Des de l’inici, la missió a Espanya no estava entre les principals prioritats de populars i socialdemòcrates, però sí de grups com els Verds o l’Esquerra. Amb tot, la missió a Espanya no està completament descartada. En cas que s’ampliï el mandat del comitè, que inicialment és d’un any, es podria incloure una visita a l’Estat. Malgrat rebutjar per ara la missió a Espanya, els coordinadors del comitè sí que van acordar dedicar una sessió exclusivament a l’espionatge a Espanya.
L’inici de les missions als països arriba després que el comitè hagi celebrat ja diverses sessions, la darrera específicament sobre Israel. En elles han parlat principalment experts en ciberseguretat i drets digitals, així com en privacitat i protecció de dades. També hi han participat representants de les grans tecnològiques, com Google, Meta o Microsoft, i d’NSO.