Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ens adverteix del mal negoci de seguir com una comunitat autònoma més

|

- Publicitat -

L’espoli fiscal ens porta a la misèria, a diferència d’Euskadi que cada cop són més autònoms d’Espanya, el que els fa més viable

Publicitat

El Col·legi d’Economistes de Catalunya creu que les dades de creixement econòmic del 0,2% el segon trimestre que ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE) demostra que les economies catalana i estatal “han iniciat un canvi de cicle”. En un comunicat, els economistes destaquen que gairebé tots els components de la demanda agregada enregistren una desacceleració en la seva marxa.

Seguir amb Espanya ens aboca a la ruïna com a país

D’altra banda, l’entitat qualifica de positiu el comportament de l’indicador avançant de l’IPC corresponent al mes d’octubre, que creix un 7,3%, 1,6 punts percentuals menys que el registrat el mes anterior (8,9%). No obstant això, al Col·legi li preocupa que la inflació subjacent es mantingui l’octubre estable en el 6,2%, mateixa taxa que el setembre.

Aquest fet reflecteix “que les tensions en preus s’han traslladats a les cadenes de valor de la majoria de productes i serveis”. Per tal d’afrontar aquesta situació, el degà de l’entitat, Carles Puig de Travy, apunta que cal seguir aplicant un mix de polítiques econòmiques que combini accions sobre la demanda i sobre l’oferta.

D’una banda, accions encaminades a fer front a les tensions inflacionistes mitjançant la política monetària, en línia amb la que aplica el Banc Central Europeu (BCE) i que va suposar un increment de 75 punts bàsics en els tipus d’interès oficial. I, de l’altra, mesures que actuïn sobre els costos energètics i polítiques que evitin una excessiva contracció de l’activitat econòmica, a través de mesures que compensin l’impacte de la pujada de la despesa energètica i dels costos financers associats a la pujada dels tipus d’interès.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut