Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El ciberassetjament, la salut mental o la precarietat, principals amenaces del periodisme

|

- Publicitat -

El ciberassetjament a periodistes, la salut mental o la precarietat són algunes de les principals amenaces per al periodisme, segons recull la publicació ‘Anuari Mèdia.cat’ que elabora des de fa dotze anys el Grup de Periodistes Ramon Barnils. L’informe radiografia la situació actual de la professió i la pràctica periodística i presenta, en aquesta edició, un format i una imatge renovats.

Publicitat

El treball es va presentar ahir dimecres en un acte al Col·legi de Periodistes de la mà de Susana Pérez, Quique Badia i Sònia Calvó, que hi han escrit reportatges, del president del Grup de periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs, de la coordinadora de l’anuari, Carme Verdoy, i del degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros.

Borràs va recordar que l’anuari es va iniciar l’any 2011 com un “altaveu” per assenyalar i explicar els temes “més silenciats” pels mitjans. Des d’aleshores el panorama comunicatiu català ha sofert canvis de consideració, per això el Grup de Periodistes Ramon Barnils creu que ara el que més cal és “debat públic i reflexió sobre el present i el futur de la professió”.

L’edició radiografia la situació actual del periodisme a Catalunya i enumera tant les fortaleses que presenta com els perills que l’amenacen. Més enllà de la imatge i el format renovats, l’anuari manté l’esperit de “ser un altaveu transversal del periodisme i alhora una eina útil perquè la ciutadania tingui una mirada crítica”.

Verdoy, de la seva banda, va destacar que el treball “apunta algunes de les principals amenaces del periodisme, com el ciberassetjament, la salut mental o la precarietat”. Alhora vol servir per “reflexionar davant de reptes del sector”, com ara el paper del periodisme internacional, com informar de la intel·ligència artificial o les imatges LGTBI “que falten als mitjans”.

L’amenaça del ciberassetjament a periodistes és un dels temes principals del treball. Elaborat per la periodista especialitzada en tecnologia Susana Pérez, analitza com l’assetjament digital a periodistes és un problema en auge que té conseqüències greus en el dret a la informació de la ciutadania.

També destaquen el reportatge de la periodista Sònia Calvó sobre com els corresponsals internacionals són una figura cada cop menys habitual, una anàlisi sobre publicitat institucional del periodista Quique Badia, una radiografia del periodista Miquel Andreu sobre qui té la propietat dels mitjans comarcals o un reportatge sobre periodisme i salut mental, elaborat pel periodista Víctor Yustres.

Els responsables de la publicació van afirmar que l’edició en paper té un disseny “més visual i actualitzat”, amb un pes “destacat” de la imatge. La coberta també reforça la part visual del nou anuari i és obra de l’il·lustrador Jordi Calvís. L”Anuari Mèdia.cat’ és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils coeditada amb Pol·len i amb el patrocini de la Fundació Catalunya Fons i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

https://twitter.com/MediacatCat/status/1641073108508368898

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut