Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El CGPJ ataca la ja retallada Llei d’Habitatge, que el “Gobierno més progressista de la història” vol aprovar

|

- Publicitat -

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dijous amb 15 vots a favor i sis en contra l’informe crític amb la Llei d’habitatge que el “Gobierno més progressitat de la història” preveu aprovar en breu. Es tracta d’un projecte de llei que va servir per tombar la Llei de l’Habitatge catalana, i que ara no es pot aplicar precisament pel contrari: El document retreu a l’executiu espanyol que pretengui fer ús extensiu de les atribucions de l’Estat.

Publicitat

L’informe de l’òrgan judicial, retreu al Gobierno que ha vulnerat les competències de les comunitats autònomes en matèria d’habitatge. Posa en dubte la constitucionalitat de la regulació dels lloguers i acusa el l’executiu de Sánchez de pretendre “carregar” els propietaris amb el cost de la limitació dels contactes i de la protecció de les famílies vulnerables davant els desnonaments.

L’informe ha estat elaborat pels vocals Enrique Lucas (proposat pel PNB) i José Antonio Ballestero (proposat pel PP), i substitueix el que el ple del CGPJ va rebutjar la setmana passada redactat pel vocal Álvaro Cuesta (proposa pel PSOE), que sí que avalava la reforma del govern espanyol.

Segons el CGPJ, la llei “altera” el concepte de propietat privada de l’habitatge amb arguments “incongruents” i “irrellevants”. A més, considera que s’ha “desnaturalitzat” el dret a un habitatge digne, que segons el CGPJ la llei concep només com “un instrument al servei de les administracions públiques per assolir els objectius que s’hagin marcat als seus plans”.

El CGPJ també valora negativament les mesures de contenció de preus dels lloguers, un dels principals eixos de la llei. Considera que la limitació dels lloguers és “constitucionalment sensible” i en tot cas pot tenir un “abast limitat”.

Creu que només es pot mantenir en situació de pandèmia, i quan se superi aquesta fase “potser no resulta adequada”. A més, considera que la llei força els propietaris a assumir el cost de la mesura, i “no els compensa adequadament” amb incentius fiscals pels diners que deixen de rebre.

En aquest marc, sosté que el Gobierno no justifica prou la regulació dels lloguers i assegura que caldria una anàlisi empírica del resultat de mesures similars a països del nostre entorn i fins i tot de l’Estat, que segons conclou el mateix CGPJ al seu informe “han obtingut fracassos que són evidents”.

El CGPJ també critica durament les mesures de la llei per evitar desnonaments a famílies vulnerables. Assegura que la llei “carrega” al propietari, i no a l’administració, “el cost de mantenir l’ocupació”. “És el propietari privat qui suporta el dret constitucional a l’habitatge del seu llogater incomplidor”.

El document que es va filtrar aquesta setmana als mitjans abans de ser aprovat apunta a una possible invasió de competències de les comunitats autònomes per part de l’Estat. La norma, sosté el CGPJ, té un encaix “problemàtic” en “l’ordre constitucional de competències”. Això es deu al fet que “limita i dificulta” que les autonomies desenvolupin les seves pròpies polítiques.

Les principals línies del nou informe ja estaven contingudes en l’esmena a la totalitat a l’anterior proposta. En l’anterior ple del CGPJ 15 vocals es van mostrar en contra del primer esborrany mentre que només 6 hi van donar suport.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut