El Catalonia Global Institute posa deures al nou Govern que presidirà Pere Aragonès, que avui ha estat investit. Les propostes de l’entitat que treballa per dotar el país de pensament propi en matèria de geopolítica i acció exterior demana en primer lloc “separar orgànicament la Conselleria d’Exteriors de les competències de Relacions Institucionals i Participació, i no posar-la sota el paraigües de cap altra Conselleria”. Argumenta que “en el context actual, la naturalesa de les funcions d’internacionalització del país i de la causa per l’autodeterminació estan allunyades a nivell de contingut, tipologia de tasques i especialització de perfils de la promoció de la transparència i els processos electorals” i afegeix que a més “una Conselleria d’Exteriors que es dediqui exclusivament a l’acció internacional facilitarà que les prioritats i plena activitat del conseller, alts càrrecs i personal tècnic estiguin orientades a aquesta finalitat”.
També proposa potenciar la presència del Govern més enllà de la Unió Europea tot recordant que actualment només 4 de les 15 delegacions es troben fora de la UE: “saludem els plans d’obertura de tres delegacions a Austràlia, al Japó i al Senegal anunciats a la tardor de 2020, i emplacem a accelerar els processos per a la seva obertura. Tanmateix, és important tenir present les potències regionals, emergents o reemergents, com l’Índia, la Xina, Rússia o el Brasil, i reforçar la presència tant a la Mediterrània Occidental i com a l’Oriental. Igualment, el Govern de la Generalitat hauria de considerar preferentment aquells països que, per qüestions històriques, econòmiques, polítiques o per les oportunitats que puguin brindar els seus governs, es puguin considerar estratègics de cara a enfortir les seves relacions amb Catalunya”.
El CGI reivindica també el disseny d’una política exterior d’Estat: “proposem que la conselleria lideri l’elaboració d’una proposta estratègica d’acció exterior d’una Catalunya independent, en què s’analitzin i es recullin les possibilitats i oportunitats existents. També caldria preveure una estratègia per projectar de manera adequada aquestes preses de posició envers els interlocutors i les opinions públiques d’altres països, sobretot en relació amb aquells Estats que s’identifiquin com a prioritaris”. Així mateix proposa “treballar per maximitzar les moportunitats fent ús de les eines actuals” i donar suport a la diàspora catalana i a l’activitat de les entitats catalanes amb presència a l’exterior.
https://twitter.com/CataloniaGlobal/status/1395348781646991365