Les eleccions al Parlament d’Andorra, celebrades el diumenge passat, van revelar les noves inquietuds dels gairebé 30.000 andorrans cridats a les urnes. La sorpresa de la jornada va protagonitzar-la la formació Concòrdia, liderada per Cerni Escalé, que sent un partit pràcticament nou, amb només un any de vida, va endur-se el 21,43% dels vots, que es tradueixen en cinc escons al Parlament.
Cerni Escalé s’ha convertit, doncs, en el nou cap de l’oposició, amb moltes propostes noves per modernitzar Andorra. Entre elles, agilitzar els tràmits per tal d’obtenir la nacionalitat andorrana, ja que actualment el 50% dels habitants d’Andorra no tenen dret a vot perquè només tenen dret a residència. Escalé ha abordat aquest assumpte en una entrevista amb el ‘Diari de Barcelona‘, on ha deixat clar que la llengua catalana ha de ser un pilar fonamental per tal d’aconseguir la nacionalitat andorrana i preservar, així, la cultura i les tradicions del país.
Actualment, a Andorra, si bé l‘únic idioma oficial que hi ha és el català, no s’exigeix conèixer-lo ni parlar-lo per obtenir la nacionalitat o la residència, ja que es dona per fet que els nous habitants el parlaran, en estar tot escrit en català. Des de Concòrdia, però, no hi estan d’acord, i creuen que “per la renovació del permís de residència i treball, el coneixement del català ha de ser obligatori”.
Així, Concòrdia proposa exigir un nivell més bàsic del que es demana actualment durant la primera renovació, i anar augmentant l’exigència en el coneixement i la parla de la llengua catalana a mesura que passen els anys, posant a disposició dels nous parlants els recursos d’aprenentatge de la llengua. “Hem de ser una mica més estrictes a l’hora de preservar la nostra llengua i les nostres tradicions, però al mateix temps donar eines de participació perquè aquestes persones sentin que Andorra és casa seva” apunta Escalé a l’entrevista.