Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El barri de Sants s’omple d’activitats per la Festa Major

Del 18 al 26 d’agost la música, els balls, els gran àpats col·lectius, els tallers infantils i la tradició ompliran els carrers del barri per celebrar la festa

|

- Publicitat -

La  Festa  Major  de  Sants començarà amb la lectura del pregó, dissabte 18 d’agost a les 20 hores al Parc de l’Espanya Industrial, a càrrec de l’actriu Gemma Deusedas, veïna del districte i actual docent del programa de teatre de l’escola Proa, de la que també va ser alumna.

Publicitat

Entre  les  activitats  més  destacades  hi  ha la  cercavila  i  ball  de  gegants,  una  trobada  en  què Geganters de Sants, la Banda de Música del Triangle i els Tabalers de Sants fan un tomb pel barri  fins  arribar  al  parc  de  l’Espanya  Industrial.  Un  cop  allà,  els  gegants  fan  un  ball  que precedeix  la  lectura  del  pregó  inaugural.  També, el  lliurament  de  premis  del  concurs  de guarniments de carrer, dilluns 20 d’agost, a les 20 hores, al Parc de l’Espanya  Industrial.  El divendres,24 d’agost,a les 10 hores,es farà l’ofrena floral a sant Bartomeu, primer a l’església de Santa Maria de Sants i, després,al Mercat de Sants. A més, dissabte 25 d’agost,a les 12 hores,al carrer Valladolid, es durà a terme l’entrega de premis de la votació popular, un  acte presentant  per  la cantant  Núria  Feliu. Entre  les  activitats  del  programa  unitari, també cal destacar el Correfoc, que consisteix en que els diables més jovenets fan un correfoc infantil a la tarda  i,  al  vespre,  és  el  torn  dels  diables  adults  amb  el  bestiari  foguer.  I,  per  últim,  el Piromusical, que és la cloenda de la Festa Major al Parc de l’Espanya Industrial.

La nit de concerts a l’Espanya Industrial

El dimarts 21 d’agost, a partir de les 21.30 hores, la programació musical de la Festa Major omplirà el recinte del parc de l’Espanya Industrial. Primer, amb la formació Himalaia,  un grup que  combina  punk  cru  i  rock  progressiu  elegant  i  contemporani.  I  després,  a  les  23  hores,  el grup Animal farà ballar al públic a ritme de pop, folk, reggae i soul.

14 carrers guarnits i 2 d’aniversari

Enguany  el  barri  de  Sants  compta  amb  14  carrers  engalanats.  Aquests  són:  Alcolea  de  Baix, Alcolea  de  Dalt,  Rosés,  plaçade  la  Farga,  Finlàndia,  Galileu,  Guadiana,  Papin,  Robrenyo, Rossend  Arús,  Sagunt,  Valladolid,  Vallespir  de  Baix  i  Vallespir.  En  aquestes  carrers,  entre d’altres, el veïnat podrà gaudir de música i diverses activitats pensades per a totes les edats. Com,  per  exemple,  jocs  de  química,  degustació  de  patates  a  la  Riojana,  nit  de  rap  feminista, titelles  i  contes  per  a  persones sordcegues, concurs  de  pizzes,  taller  de gelats  ecològics, ruta històrica per la Revolta de les Quintes, gimcana de fotografies o ioga per a petits i grans.

Et pot interessar  Prop de 200 persones es mobilitzen a l’Escala en oposició als macro parcs eòlics marins projectats al golf de Roses

A  més, cal  destacar  que els carrers que estan d’aniversari són Galileu (21 anys) i Alcolea de Dalt (35 anys).

No és No i Només Sí és Sí

Les  nits  del  23  al 25 d’agost dues parelles vetllaran pel compliment del Protocol d’actuació contra les agressions masclistes realitzant tasques de sensibilització, assessorament i detecció als  diversos  espais  on  hi  haurà  activitats durant  la  Festa  Major. Aquest  estiu  la  campanya endegada per la regidoria de Feminismes i LGTBI té com a lema ‘Només sí és sí’, que se suma al ja habitual ‘No és no’. A més, les comissions organitzadores han rebut una formació específica per tal d’intervenir d’acord amb el protocol durant tota la Festa Major.

Sant Bartomeu, patró de la vila

Les primeres notícies que existeixen de la festa major de Sants són de mitjans de segle XIX, quan s’hi feien balls com el d’en Serrallonga o el de bastons, a més del ball de sant Bartomeu, on participaven soldats romans, dos àngels i un dimoni que portava una mena d’estri amb què jugava a colpejar el públic.

La festa es fa en honor de sant Bartomeu, patró de la vila. I ja se li dedicava la festa abans que la vila s’annexionés a Barcelona, l’any 1883. Segons el llegendari barceloní, va viure el martiri a Sants, com molts cristians més d’aquestes contrades, en l’època de l’emperador Dioclecià. A sant Bartomeu li van llevar la pell i, segurament per això, és considerat patró dels oficis relacionats amb el treball de la pell, com ara assaonadors, blanquers i adobadors.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut