Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El 84% dels presos catalans desenvolupa un trastorn mental a la presó, segons un estudi de Justícia

|

- Publicitat -

L’últim estudi que analitza la salut mental dels presos catalans revela xifres esfereïdores que fan saltar totes les alarmes. Entre aquestes xifres, que el 84% dels reclusos desenvolupa un trastorn mental a la presó, més de la meitat dels presos tenen algun problema de salut mental (set vegades més que la població general), que la taxa de suïcidi és molt més alta a les presons, o que s’abusa de les contencions mecàniques i aïllaments. Així ho conclou l’estudi de la Conselleria de Justícia, amb el qual es reclama una millor atenció als trastorns dins i fora de la presó.

Publicitat

L’estat de salut mental dels reclusos de les presons catalanes empitjora un cop ingressen a presó, especialment si es tracta de condemnes de llarga durada. Entre les afeccions més habituals hi ha l’ansietat, la depressió, el trastorn de personalitat, l’esquizofrènia i el retard mental, afeccions que si bé afecten tots els reclusos, presenten xifres més elevades entre les preses.

L’informe posa de manifest també el tracte que es dona als reclusos amb problemes o trastorns mentals, que sovint estan barrejats amb els altres i, segurament, encara no han passat per cap centre psiquiàtric; quan surten de presó tampoc hi ha garanties que se’ls farà un seguiment psiquiàtric. Tampoc existeix cap mandat jurídic que obligui a avaluar periòdicament les persones penades, ni un sistema d’internament de caràcter extrapenitenciari. A la vegada, manca personal penitenciari fix i amb formació especialitzada en les unitats psiquiàtriques penitenciàries, així com garanties que els reclusos amb patologies comptin amb una oferta de prestacions que afavoreixin la seva salut mental.

Et pot interessar  Bolaños anuncia la creació de cinc nous jutjats a Barcelona per a combatre la multireincidència

Els resultats de l’estudi també posen de manifest que els vincles entre delinqüència, presó i trastorn mental són profunds i multidireccionals. Les persones que són objecte d’una pena o mesura de privació de llibertat, pateixen taxes molt importants de patologia mental, clarament superiors a les de la població en general.

Per això en l’estudi es proposen un seguit de canvis i demandes, com ara més conscienciació social, dels mitjans de comunicació i dels operadors jurídics i funcionaris, que es tingui en compte la salut mental a l’hora de decretar la presó provisional o concedir la llibertat provisional, el règim obert o certs beneficis penitenciaris.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut