Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

El 48% del llibres venuts a Catalunya el 2017 eren en català

Arrenca la Setmana del Llibre en Català marcada "per la defensa de les llibertats"

|

- Publicitat -

La facturació per vendes de llibres a Catalunya l’any 2017 va ser de 484,746 milions d’euros, de les quals, 235,760 milions va ser de llibres en català, que suposen un 48% de les vendes, segons dades de l’estudi del ‘Comercio Interior del Llibre en España’. Per matèries, tal com ha explicat Montse Ayats, presidenta d’Editors.cat, destaca l’augment d’un 1,80% de les vendes de literatura infantil i juvenil i el 2,20% en literatura (novel·la, poesia, teatre…) per adults. Ayats ho ha explicat el mateix dia en què s’inaugurarà la 36a edició de La Setmana del Llibre en Català. En declaracions a l’ACN, el seu president Joan Sala ha assenyalat que estarà marcada per “la defensa de les llibertats” i per l’objectiu de “guanyar més lectors”.

Publicitat

Ayats ha manifestat que el futur més immediat s’encara amb optimisme. Entre les dades que s’han donat a conèixer aquest divendres, sense tenir en compte el llibre de text (109,31 milions d’euros), que com ha recordat Ayats, té unes dinàmiques pròpies (prescripció, canvis currículum, etc.), les vendes en català representen un 26% del mercat, una xifra que coincideix amb el percentatge de lectors de 14 anys o més que habitualment llegeixen en català (26,4%), segons l’estudi d’Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya 2017.

La facturació en català l’any 2015 va ser de 230,31 milions d’euros; el 2016, de 238,65 i el 2017, de 235,76. Ayats ha fet especial èmfasi en l’augment d’un 1,80% de les vendes de literatura infantil i juvenil i el 2,20% en literatura perquè “són la clau del món del llibre i els lectors del futur”. Així mateix, l’any 2017 es van editar 11.487 títols nous, una xifra molt semblant a la dels dos darrers anys.

Segons les dades, el canal de venda més important continua essent les llibreries i cadenes de llibreries que representen un 53,3% de les vendes, percentatge que es manté estable en els darrers tres anys. Sense el llibre de text, l’oferta de títols nous editats ha augmentat un 10% els darrers cinc anys i la facturació al voltant del 5% en el mateix període, la qual cosa mostra la vitalitat del sector. “El creixement del 10% és important perquè vol dir que els editors hem fet una aposta en català per tenir una oferta diversa, plural i tenir una producció que faci que els lectors puguin triar”, ha destacat Ayats.

Et pot interessar  Collboni, l'alcalde que més ha fet per espanyolitzar Barcelona presidirà l'Institut de Cultura de la ciutat

La Setmana del Llibre en Català

La 36a edició de La Setmana del Llibre en Català arrenca aquest divendres per la tarda i com ha explicat Sala, estarà marcada “per la defensa de les llibertats” i per l’objectiu de “guanyar més lectors”. De fet, la Setmana dedicarà taules rodones, lectures i manifestos a la llibertat d’expressió i les llibertats individuals. Hi haurà, per exemple, debats sobre Valtonyc, Fariña o la polèmica dels titellaires. A més, aquest diumenge l’Associació Catalana pels Drets Civils participarà en el festival.

Una de les novetats d’aquesta edició de la Setmana del Llibre en Català és l’aplicació d’una clàusula que obliga que cap llibre estigui repetit en més d’un estand. Segons va explicar Sala, aquesta mesura ha fet incrementar en un 25,2% el nombre d’expositors (210), repartits en 62 mòduls. Pel que fa a novetats editorials, n’hi haurà 250, i també hi tindran presència 500 capçaleres de revistes i mitjans comarcals i de proximitat. El cartell de La Setmana ha estat realitzat per Frederic Amat, pintor i il·lustrador barceloní. Aquest any, com ha remarcat Sala, s’ha organitzat la primera Nit de la Setmana i Sala espera que tingui una gran acollida amb diverses activitats.

Adebayo i Andersen, convidades especials

Com ja es va anunciar, les convidades especials d’aquesta edició són l’escriptora nigeriana Ayobani Adebayo i la il·lustradora nord-americana Sarah Andersen. La Setmana també ha preparat activitats familiars i zones especialitzades en literatura infantil. En aquesta edició, Guillem Terribas serà el primer llibreter a rebre el Premi Trajectòria en les 22 edicions del guardó.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut