Un terç de les persones entrevistades (33%) considera que la Generalitat hauria de decidir en exclusiva sobre els impostos que es paguen a Catalunya mentre que un altre terç (34%) és més partidari que la capacitat de decisió sigui compartida entre la Generalitat i l’Estat. Així ho indica l’enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que es va realitzar entre el 12 de març i el 19 de maig. El finançament és precisament un dels temes de debat en el marc de les negociacions posteriors a les eleccions catalanes del 12-M. Segons el CEO, un de cada quatre creu que la Generalitat hauria de tenir més pes que l’Estat en aquesta qüestió. I un 5% pensa que només l’Estat hauria de decidir en matèria fiscal.
Més del 70% de les persones simpatitzants de Junts i la CUP creu que la decisió sobre els impostos que es paguen a Catalunya hauria de recaure només amb la Generalitat. Un percentatge que baixa al 56% en el cas dels simpatitzats d’ERC. I un 30% dels simpatitzants republicans prefereix un model en què la Generalitat tingui més pes que l’Estat.
En les persones simpatitzants de Comuns-Sumar, també hi ha una majoria partidària que la Generalitat tingui preeminència en la definició de la política fiscal.
En canvi, en el cas dels enquestats pròxims al PSC, la majoria (51%) prefereix que sigui una competència compartida entre les dues administracions. A més, un 20% dels simpatitzants socialistes vol que només la Generalitat recapti els impostos i un 24% manifesta que la Generalitat hauria de tenir més pes que l’Estat.
El 70% dels simpatitzants del PP prefereix un model equitatiu entre la Generalitat i l’Estat mentre que entre els enquestats pròxims a Vox hi ha més partidaris de la centralització fiscal.
Precisament, en el marc de les negociacions per a la investidura, ERC ha posat un finançament singular per a Catalunya com a condició per permetre que el líder del PSC, Salvador Illa, sigui president de la Generalitat. És a dir, que Catalunya recapti totes les impostos i pagui una quota per contribuir a la solidaritat i pels serveis prestats per part de l’Estat. En canvi, els socialistes defensen que cal desplegar l’Estatut, que preveu un consorci tributari compartit entre Estat i Generalitat.