Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El 150è aniversari del pioner del cinema català Segundo de Chomón marcarà el 2021 a la Filmoteca de Catalunya

|

- Publicitat -

La programació de la Filmoteca de Catalunya per l’any 2021 estarà marcada per la celebració del 150è naixement de Segundo de Chomón, pioner del cinema català. L’efemèride culminarà a l’octubre amb un simposi internacional dedicat a la seva obra. A més, una de les seves icòniques fantasies (Le voyage sur Jupiter, 1909) és la imatge escollida per presentar un programa que recorda que, com ja va demostrar Chomón fa més d’un segle, “el cinema és il·lusió”.

Publicitat

La Filmoteca també commemorarà els centenaris de grans cineastes i tots ells tindran el seu cicle de record, com Chris Marker, Satyajit Ray, Luis García Berlanga o Fernando Fernán Gómez, i la parella, a la pantalla i a la vida real, Yves Montand i Simone Signoret. Un altre homenatge obligat serà per el recentment desaparegut Michel Piccoli, rostre emblemàtic del millor cinema d’autor europeu.

D’altra banda, el 2021 recuperarà alguns cicles que s’han hagut d’ajornar al llarg d’aquest any marcat per la pandèmia: Dorothy Arzner, una directora en el món molt masculí del Hollywood clàssic; Melodrames creuats, de John M. Stahl i Douglas Sirk a Fassbinder, Almodóvar o Todd Haynes, per comprovar les constants del gènere al llarg dels anys; una selecció de Vampiresses del cinema mut o la retrospectiva de l’enfant terrible del cinema mexicà Carlos Reygadas, en el marc del “De Grec a Grec”. S’hi afegeixen la independència irrenunciable de John Cassavetes, l’experimentació a partir de materials d’arxiu reciclats d’Artavazd Peleixian, la poètica brechtiana de Theo Angelopoulos o la veu pròpia plena d’ironia de la britànica Sally Potter.

Autors catalans

El cinema català estarà representat per una Carta blanca a la fotògrafa Colita i una retrospectiva de Marc Recha, amb recuperacions dels seus treballs primerencs en Súper-8 restaurats pel nostre Centre de Conservació i Restauració (2CR). El nou cicle Dies curts es planteja com un espai de trobada dedicat al curtmetratge i a descobrir el talent de joves cineastes emergents locals. En la primera edició comptarà amb Carolina Astudillo, Dostopos (Ana Pfaff i Ariadna Ribas), Marc Ferrer, Luis López Carrasco, Pablo García Canga i Pilar Monsell. I en el capítol d’exposicions, la Filmoteca acollirà a l’artista Perejaume, es recuperaran fotos fixes de l’estudi Sabaté i una altra mostra serà el complement a la retrospectiva de Chris Marker.

2020 amb bones xifres, malgrat tot

Tot i les dificultats d’aquest 2020, la Filmoteca de Catalunya ha demostrat la fidelitat de la seva comunitat. De l’1 de gener al 30 de novembre ha acollit un total de 58.286 espectadors, una xifra que suposa un índex de participació per sessió en 92 espectadors. Un èxit donada la situació excepcional, tenint en compte que la mitjana del 2019 va ser de 99 espectadors per sessió.

El confinament i les restriccions han obligat a suspendre el 49% de projeccions, però malgrat una reducció del nombre de sessions (27 a 24 setmanals) i de l’aforament (al 50%) per complir amb les mesures sanitàries, del 26 de juny al 30 de novembre la Filmoteca ha acollit 26.954 espectadors en 366 sessions, una mitjana de 74. Cal destacar les dades del mes d’agost: 6.446 espectadors en 78 sessions, que fan una mitjana de 82 per sessió.

El programa Filmoteca per a les escoles ha rebut durant el curs 2019/2020 un total de 5.616 alumnes (l’anterior temporada van ser 7.598). Aula de Cinema, el cicle coordinat pels Serveis Educatius amb el suport de diferents universitats i escoles de cinema, ha tingut un total de 3.019 assistents (el 2018/2019 en van ser 4.923).

La pandèmia també ha trastocat el desenvolupament normal de les exposicions previstes a la Filmoteca de Catalunya. En aquests 11 mesos haurà atret a més de 4.000 visitants amb mostres com David Lync. Somnis: Homenatge a Fellini. El 2020 s’acabarà amb Marylin Monroe by Milton H. Greene. The 50 Sessions, que proposa al visitant redescobrir l’estrella rossa a través de les còmplices i íntimes fotografíes poc freqüents que li va fer Greene.

El canal de YouTube de la Filmoteca també ha viscut un any molt singular. Ofereix clips de cicles i Aula de cinema, gravacions de les presentacions i pel•lícules de la col•lecció del 2CR, com les d’Antoni Padrós, Llorenç Soler, Helena Lumbreras, Segundo de Chomón o Georges Méliès, entre d’altres. Durant el confinament aquest fons virtual es va reforçar amb una programació especial i 151 vídeos nous. Tot plegat ha fet que hagi arribat a 1.904 subscriptors (1.270 més que l’any anterior) i 76.243 visualitzacions, quatre vegades més que el 2019). Destaca la retrospectiva completa de Pere Portabella, amb 12.308 visualitzacions en 11 sessions, i el cicle Dies Curts, amb 15.344 visualitzacions en 10 sessions.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut