El departament d’Educació no ha sancionat ni expedientat cap professor per no fer les classes en català, tot i que segons dades del 2021 de la conselleria menys de la meitat dels professors de secundària s’adrecen sempre en català als alumnes. Malgrat que quan va conèixer-se aquesta informació l’aleshores conseller d’educació, Josep González Cambray, i el president Pere Aragonès van anunciar un decret per a protegir el català a les escoles i els instituts, tres anys després la inspecció educativa no ha obert ni un sol expedient, segons ha avançat ‘RAC1‘.
L’emissora de ràdio s’ha posat en contacte amb Educació per esbrinar com ha prosperat i quines repercussions ha tingut el decret de protecció del català a l’àmbit educatiu, però s’ha trobat amb el fet que al departament d’Educació no li consta cap expedient que s’hagi iniciat per incomplir el projecte lingüístic del centre, o perquè s’hagi constatat que no feia classe en català. Tanmateix, el departament sí que ha obert prop de 130 expedients a professors per males praxis entre els anys 2022 i 2023.
El sindicat majoritari de professors, USTEC, ha reconegut que tampoc té constància que en els últims anys s’hagi obert cap expedient per vulnerar el projecte lingüístic. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, insisteix que la situació no només no ha canviat, sinó que “cada vegada, el percentatge de persones que utilitzen sempre el català a les aules va minvant“. Segura atribueix aquesta problemàtica a la persecució judicial i política que ha rebut l’escola catalana els últims anys: “Obrir expedients per faltes d’assistència està acceptat, però que s’obrin per no utilitzar la llengua sembla que sigui un pecat“, ha lamentat Segura.